Ку-ку бенд: Суперинвестицията на Слави (Видео)

Мегалайфът на Трифонов и компания на "Васил Левски" ще засенчи зрелището в "Арена Армеец"

В книгата си "За стърчането" Слави Трифонов признава, че неговата главна инвестиция са хората. Шоуменът работи с някои от най-добрите музиканти в държавата и се грижи те да имат инструменти - и то по няколко, при това на световно ниво. След успеха на концерта в "Арена Армеец" на 25 април, Дългия и "Ку-ку бенд" изпълняват обещанието си да направят още един. Този път мегалайфът ще бъде на Националния стадион "Васил Левски" на 25 септември от 20 часа. В деня, в който бяха пуснати билетите, те се разграбиха като топъл хляб. Хиляди фенове на Дългия и бенда му влязоха в сайта Евентим сутринта на 25 юни и той блокира още в първия час. Нещо невиждано и нечувано за измеренията на малка България! И нещо, което само Слави Трифонов и хората му могат да постигнат.

"Ку-ку бенд" ще бъде в пълен състав и в целия си блясък - завръщат се Деси Добрева, Нели Петкова, Калин Вельов, Ники Арабаджиев, Лили Йончева, както и много специални гости, някои от които ще дойдат от чужбина. Шоуто обещава да бъде по-зрелищно, по-вълнуващо, по-запомнящо се от всичко, правено досега от Слави и компания.

Маестрото свири на бас върху трактор

Изключителният музикантски талант на Евгени Димитров му спечели преди години прякора Маестрото. Пасна му като ръка в ръкавица. 46-годишният днес диригент на най-популярния оркестър у нас, "Ку-ку бенд", умее всичко - композира, свири всякакви стилове на различни инструменти. Винаги в живота му се е случвало да прави по 2-3 неща едновременно. Както и сега - мегалайфа на стадиона, детската "Евровизия", "Шоуто на Слави" всяка вечер без август. Смята, че му е предопределено още от ученическите години. Започва да свири на пиано на пет и половина. В музикалното в Плевен опознава класиката. Едновременно с това още от 8-и клас прави група с Георги Милчев-Годжи и Герасим, иксчленът на "Ку-ку бенд", с която свирят 5 години по концерти и фестивали. Към 10 и 11 клас започват да пишат песните си. С баща си и още няколко музиканти ходи да свири по сватби и новобрански вечери. Евгени е с бас китарата, с която веднъж се качва даже върху трактор с ремарке - или на барабаните. Така изкарва и първите си пари от нотите и хармониите.

След като завършва в Плевен, изкарва две години в Строителни войски. Там среща Цветан Недялков, друг уникален талант и сродна душа, който на класическа китара свири рок, фламенко... Професорът на кларинета, Илия Илиев, също е авер от ГУСВ-то. До ден днешен се наричат помежду си "асамблийците". Първата работа на Евгени след уволнението е да си намери работа. Дори се урежда с две - свири на пиано в ресторант и в театър. След като завършва Консерваторията, Слави го кани да се присъедини към бенда през 1993 г., когато представят първия си албум "Ръгай чушки в боба". Познават се още от 81-ва, от плевенското музикално. Слави е по-голям, но много харесва класа на Евгени и Годжи, а и целия им випуск. "Може би отдавна щях да съм емигрирал, ако не беше ме поканил в бенда", признава Маестрото пред "Стандарт".

Единственото, за което съжалява днес, е, че няма достатъчно време за семейството си. Има трима сина. Първият е на 23 - oт бившaтa мy cъпpyгa Мишел. Днес двамата са в чужбина. Кристиян е на 11 - от втората партньорка на Маестрото, а третият, Борис, е на 4 - от танцьорката в балет "Магаданс" Нели Желева. В малкото свободно време, което му остава, Евгени релаксира като гледа телевизия между 2 и 3 през нощта. "Обичам общочовешките канали тип "Дискавъри" и "Хистъри". Много ги харесвам. Те ме отпускат. С тях се опитвам да разкарам напрежението от главата си и да се абстрахирам от всичко, което ми се е случило през деня. Защото няма друг шанс за освобождаване от стреса", споделя музикантът.

Първата китара на Професора била метлата

Едни от най-блестящите импровизации в "Ку-ку бенд" са дело на Илия Илиев-Професора. Кларнетистът е първият музикант, когото Слави кани в групата и е от създателите й. "Музиката е недостижима. Тя не е съревнование, а почерк. Даде ми криле да летя в облаците, да живея в един свят, който няма граници", обича да казва Илийката. Впрочем не е трудно да разберете какво точно има предвид, след като изсвири някоя от вълшебните си мелодии.

"Интересът ми към музиката започна със свирене на метлата на майка ми - вместо китара. Пеех репертоара на Емил Димитров и Лили Иванова. Това беше началото, а след това, на 6, започнах и пиано в детска музикална школа при Дома на културата на работниците от транспорта в родната ми Горна Оряховица. Но още на 12 знаех, че музиката ще е моя професия. В пети клас усилено изучавах кларинет", разказва Професора.

След Консерваторията отива в симфоничния оркестър на БНР като солист-кларнетист - по това време там е и Слави Трифонов. Прави многобройни концерти и записи на симфонична и филмова музика с известни диригенти, солисти и композитори. Между тях са Енио Мориконе, Милчо Левиев, Райна Кабаиванска, Теодосий Спасов, Минчо Минчев. Илийката сам изработва пособия за кларинета си. "Те се наричат платъци или единични езикови пластинки - от тръстика или бамбук. Като при въдиците за риболов, с които обикаляхме по язовири и реки в нашия регион. С оръжеен майстор пък създадохме машини. Така започнах да се усъвършенствувам. Но и това не е лесна работа", разказва виртуозът. Преди десетина година Илия Илиев издаде практическо ръководство за изпълнение на орнаменти в българската народна музика на кларинет и саксофон, наречено "Фолклорни тайни". А от 2013-та е преподавател в ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград, а вече и докторант там.

Извън работата Илийката с готовност посвещава грижите на семейството си. Съпругата му е солистка в държавния ансамбъл "Филип Кутев", имат дъщеря Сиана и син - Илия младши. Запален риболовец е и винаги носи вкъщи богат улов.

Цецо се лекува с музика

Цветан Недялков, китаристът на бенда, също е оставил зад гърба си много тежък момент. "Преборих лимфон през 1997-а. Лекувах се четири години. Имах огромния късмет да бъда в "Ку-ку бенд", защото музиката ми беше като отдушник. Излизайки от болницата, ходех по участия, забавлявахме се и така не мислех за болестта. Имах работа през цялото време, не съм оставал вкъщи. Това ме крепеше да продължавам напред", призна китаристът преди време в "Търси се". Към днешна дата музикантът е щастлив баща и съпруг, но само той си знае през колко мъки и изпитания е минал в живота си. След 4 години успешна битка с рака успява да оздравее, но със съпругата му Незабравка две петилетки нямат деца. Лекарите им казват, че няма надежда, но д-р Георги Стаменов им показва, че има светлина в края на тунела. "Тъкмо решихме да осиновим и чудото стана", разказва още Цецо. Мартин е на 6 - най-голямото щастие в семейството.

Цецо и Незабравка са заедно от ученическите си години - женят се през 1993-а в най-голямата криза. Подобно на съпруга си и тя е преподавател, но по мода в НБУ. Той пък води практически лекции по китара в музикалната академия "Панчо Владигеров".

За работата си при Слави казва, че е започнал на шега. Маестрото, с когото служили заедно в казармата, му се обадил, след като се върнал от турнето из чужбина с "LZ". В началото си мислел, че е малко несериозна работа. "Тогава бях нa pъбa нa мизepиятa. Дoxoдитe ми бяxa тoлкoвa ниcки, чe нe знaex кaк дa ce изxpaнвaм. Евгени казал на Слави за мен и той ми се обади да се видим. И така се оказах в "Ку-ку бенд" - вече 20 години", разказва още Недялков.

Съвсем наскоро китаристът отвори баничарници със съдружник - в центъра на София и в Студентския град. Партньор му е негов приятел от детските години - Мирослав Цонковски. Цецо често черпи колегите си от шоуто с тестените закуски.

Гъмзата не преяжда със слава

Месец преди големия концерт на Слави и компания на 25 април, Йордан Йончев-Гъмзата се раздели с един от своите любими тромпети. Задигнали го от колата пред дома му. "Който го е взел, моля да го върне. Надявам се като разбере, че не може да свири, да го подхвърли някъде с бележка. Дори да го предаде в пункт за цветни метали, няма да спечели нищо, защото тежи под два килограма. Докато за мен е изключително ценен" обясни Гъмзата в "Шоуто на Слави." Оказа се, че всички тромпети на музиканта са надписани, но този бил най-новият му и все още не бил гравиран. Инструментът е марка "Бах" - първият за Източна Европа, закупен от Слави. Цената достига няколко хиляди долара. Йончев идва при куковците на крехките 21 през пролетта на 1997-ма. Видинчанинът наследява Виктор Митров, който по това време напуска и се установява на Карибите.

Оказва се, че пролетта е късметлийски сезон за майстора на тромпета. Защото 10 години по-късно, пак през този сезон, Гъмзата се задомява. Негова съпруга е танцьорката от балет "Магаданс" Юлиана Найденова. Бившата европейска шампионка по художествена гимнастика вече го дари с двама сина - Емил на 8 и Васил на годинка и половина. Според клюката Гъмзата няма никакво намерение да спира с децата. Музикантът твърдо е решил да уреди двете си момчета със сестра.

Тромпетистът на "Ку-ку бенд", който от няколко години се изявява и като певец, е убеден, че е необходимо да имаш ясна визия занапред и да не се опияняваш от успеха. "Важно е да не преяждаш със слава", е философията на музиканта.

Годжи тълкува сънища

Георги Милчев, вечната опозиция на Слави, вярва в знаците, особено в сънищата. Започнал да ги тълкува след смъртта на дядо си през 1984-а. Годжи, на когото приятели все още викат чичо Гошо, обаче е вечен оптимист. Винаги е готов да разказва вицове. "В шоуто се шегуваме с всичко, дори с това, с което не бива - като смърт, инфаркт... Но без подобна ирония няма как да приемем всичко това, което ни заобикаля - а то е извън контрол. Останала ни е само надеждата, че нещо ще се промени", споделя баскитаристът. Георги Милчев е убеден, че всеки е подвластен на съдбата си, а правото на свободен избор е вплетено в нея. Неслучайно го приели буквално в последния момент в Музикалното училище в Плевен, където се е срещнал със Слави Трифонов. На влизане дори се спънал пред вратата. Успял на магия, солфежът го спасил. "Иначе щях да завърша механотехникума във Враца и кой знае какво щеше да стане с мен." С Трифонов са не само стари, но и железни приятели. "Мога да му се обадя по всяко време на денонощието. Той се грижи за всички от шоуто".

В интервю неотдавна Годжи направи интересно признание. Прочел "Моята борба" на Хитлер още в десети клас. И споделил с приятели, че според него фашизмът и комунизмът си приличат по доста неща - едното, от които е еднопартийната система. После обаче си навлякъл много неприятности заради мнимите приятели. Наричали го фашист, в гимназията го накарали да се остриже, кастрили баща му в партията.

Йотов сам кара самолета

Евгени Йотов е в "Ку-ку бенд" от самото начало. Въпреки, че в родния Русе завърша музикалното училище с фагот, в Консерваторията се дипломира като саксофонист. Избира саксофона, защото този инструмент отговаря на темперамента му. Харесва му богатството и красотата на звука. "Създаден е преди 200 години от белгийския майстор Адолф Сакс и винаги е бил символ на еротика, романтика и тайнственост в мелодията", пояснява музикантът.

Като дете Евгени мечтае да стане пилот на самолет. Днес той претворява този стремеж в свое хоби. Негови приятели го обучават да пилотира и при всяка възможност той избира дестинацията "летището край село Кайнарджа", Силистренско. Качва се на летателна машина и се пренася в друго измерение. В свободното си време музикантът обича и да сглобява модели на самолети. Най-голямата му страст обаче си остава да "лети върху крилете" на музиката. За нея казва, че е изцяло положителна емоция, макар да му отнема от времето за забавление.

Венко е заклет табладжия

Слави Трифонов нарича Венелин Венков "живата памет на бенда", защото знае броя на всичките песни и албуми на "Ку-ку бенд". Песента им "Невесто мори убава", направена по музика на Слави и Евгени, е сред любимите песни на барабаниста. От всички албуми, записани през годините, на сърце му е "Вавилон", защото с него той преживява своето "бойно кръщение" в студиото. Вчера барабанистът навършва 43. На романтично пътешествие във Виена през юни той предложи брак на приятелката си, красивата певица Невена Цонева.

Русенецът, който е в бенда от 1995-та, има няколко чифта барабани. Всички са от марката DW, на която държи. В инструментариума му са и чинелите, ръчна изработка на фирмата Istanbul Agop Cymbals, Турция, до където той пътува специално, за да направи поръчката. Чинелите имат и надпис "Venko - Ku-Ku Band".

Венко е заклет табладжия, а си пада и по билярда и често със Слави "разцъкват", но резултатите определено са в полза на барабаниста. "Скъсва ми нервите", признава Слави Трифонов за честите си загуби от него. Уменията на Венко и тук са наследствени, но в случая баща му е категоричен, че синът хич не му е в категорията: "Аз съм "А" категория, той е "Ъ".

Иван Стоянов мечтаел да подкара камион

Като малък китаристът Иван Стоянов мечтаел да стане шофьор на камион ИФА - "царицата на пътищата". Разказва, че не е бленувал да е моряк, но е предприемал далечни плавания - нали е бургазлия. Първото било в трети клас. С авер от махалата решили да идат до Хавайските острови. Върнали се вечерта мокри и кални, а вкъщи си получили дозата възпитание. Иван си спомня, че много искал да свири. Тогава дядо му му купил мандолина: "Научи тази малката, после друга." Оказало се, че в магазина дядото поискал малка китарка, а те му продали мандолината, но днес внукът е доволен от грешката. В "Ку-ку бенд" го кани Цецо Недялков, който е негов кум - и така от 2007-а той е ритъм китаристът на бенда. Обича да свири и пее рокендрол.