Гледат делото срещу убиеца на Вероника по съкратена процедура

Делото е насрочено за 14 и 15 септември

По съкратена процедура ще се разглежда делото срещу Илиян Здравков, убиецът на студентката Вероника Здравкова. Това каза съдия Мая Маркова, председател на Окръжен съд-Велико Търново, предаде "Фокус".

Тя уточни, че искането е направено още когато е внесен обвинителният акт. "Той го е направил искането още при предявяване на следствието, а след това е постъпило официално и до колкото знам делото ще се разглежда по съкратената процедура”, обясни съдия Маркова. Според закона, ако бъде отправено такова искане, нито съдът, нито разглеждащия прокурор имат право да го отхвърлят.

Делото е насрочено за 14 и 15 септември, като вече са изпратени призовки до вещите лица и свидетелите. Съдия-докладчик по делото е определен Тодор Милев.

В началото на месец юли Окръжна прокуратура-Велико Търново внесе обвинителен акт срещу Илиян Здравков за грабеж, придружен с убийството на студентката Вероника Здравкова.

Според разследването, Илиян Здравков е убил Вероника докато чакал влака за Горна Оряховица на 28 февруари. В трагичната вечер, на в 18.50 часа приключила работната смяна на 23-годишното момиче в мебелен магазин, намиращ се в близост до ЖП гарата във Велико Търново. Вероника отказала на свой колега да я закара до апартамента й, намиращ се на ул. „Христо Ботев”. Тя тръгнала пеша в посока жп гарата. В района била нападната от криминално проявения Илиян Здравков. Здравков е с постоянен адрес в Полски Тръмбеш, но бил с влязла в сила присъда и се укривал при брат си в село Първомайци. Същият ден той дошъл във Велико Търново, за да си търси работа. Вечерта отивайки към гарата, за да си хване влака за Горна Оряховица, той срещнал Вероника. Момичето е убито малко след 19.00 часа. Ударено е с тъп предмет осем пъти, в следствие на което умира. Илиян Здравков взел от портмонето й 25 лева и дебитната и карта, след което изхвърлил тялото в реката, за да прикрие следите си. След деянието, Здравков се опитал да изтегли пари от картата на момичето веднага след слизането си от влака в 19.42 часа, но неуспешно. След това в района на реката, около село Първомайци изхвърлил оръжието. Към този момент са разпитани 24 свидетели, 18 вещи лица са изготвили експертизи. Разследването е приключило за 4 месеца.