Готвят скок в цената на хляба

Една от причините е повишаването на таксата "социална отговорност" в цената на тока

Хлябът вместо да поевтинее заради ниските цени на пшеницата, до нова година е по-вероятно да поскъпне, казват хлебопроизводители, съобщава вестник "Стандарт". Една от причините, която посочват те, е повишаването на таксата "социална отговорност" в цената на тока. Друга съществена причина е очакваното вдигане на цената на брашното, което предлагат мелниците.

Председателят на регионалната браншова организация на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов заяви, че само преди дни представителите на варненска мелница, от която купуват всички в региона, са предупредили, че е възможно да има вдигане на цената на брашното заради сериозното отражение на поскъпналия от 1 август ток в процеса на мелене на зърното.

"Друг сериозен фактор е това, че тази година в Добруджа 90% от пшеницата е с влошени показатели. Не може да се купи качествена пшеница. Най-сериозно на качеството на брашното се отразява ниското съдържание на глутен в зърното. За да стане хубав хляб, глутенът трябва да е минимум 24, а той е по-нисък и се налага да се добавя сух глутен, както и други подобрители, които оскъпяват брашното", обясни Няголов.

В момента все още тон хлебно брашно се предлага от мелниците за 660 лв., като тази цена се задържа близо 10 месеца.