Психолози откроиха 4 типа пияни хора

Животът

03-09-2015, 12:02

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нашенци бият англичаните по алкохолен туризъм в Турция

Моделът “Хемингуей” - не им личи, моделът “Мистър Хайд” - стават враждебни

Според промяната в поведението им пияните хора могат да бъдат разделени на четири основни групи. Това са установили американски психолози от университета Мисури-Колумбия, пише "24 часа", цитирайки "The Telegraph". Нарекли са ги условно “Хемингуей”, “Смахнатият професор”, “Мери Попинс” и “Мистър Хайд”. Проучването е включило 364 мъже и жени.

“Хемингуей” е най-голямата група - хора, които се променят много малко дори след поемане на големи количества алкохол и запазват в по-голяма степен самоконтрол и интелект, отколкото другите групи. Изследователите пишат, че Ърнест Хемингуей е твърдял, че може да поеме адски количества уиски, без да се напие.

Хората от групата "Смахнатият професор", по името на филма с Еди Мърфи, се променят драматично, когато пият алкохол. От интровертни, тихи хора се превръщат в шумни и общителни. Изследването установило, че при тази група, в която попадат 20% от изследваните, повече мъже, отколкото жени, самоконтролът разко пада под влияние на алкохола.

15% от пиячите, предимно жени, попадат в групата “Мери Попинс”. Под влияние на алкохола те запазват дружеското си отношение и общителността си. Тази група включва хората, които “пият отговорно” и имат по-малко проблеми с алкохола, пишат психолозите.

Съвсем различна е групата “Мистър Хайд”. Те стават все по-неприветливи и враждебни, докато пият и самоконтролът им пада драстично. Голяма е вероятността да имат “бели петна” за това какво са правили. 23% от изследваните са в тази група.