Фестивалът "Плевен пее и танцува" започва днес

Над 400 участници ще се изявят в международния конкурс

Над 400 самодейни групи и състави са заявили участие в първия Международен фестивал „Плевен пее и танцува”, който ще се проведе oт 4 до 6 септември, с подкрепата на Посолството на САЩ в България, съобщиха от община Плевен. Заедно с общинския Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” те са организатори на проявата, която е под патронажа на кмета проф. д-р Димитър Стойков.

Половината от участниците са чуждестранни самодейни състави от побратимени на Плевен градове.

Конкурсната програма за българските участници ще започне днес от 15 часа на сцената на площад "Възраждане". Класацията ще бъде обявена в 17.40 ч. същия ден.

В 16.45 ч. от площада при Драматичен театър „Иван Радоев” ще потегли дефиле на всички участници. Пред Central Mall всеки от съставите ще има 3-минутна програма. Дефилето ще продължи до пл. „Възраждане”, където в 18.00 часа ще се състои официалното откриване на фестивала. В 18.20 часа е началото на 10-минутно концертно представяне на всеки от чуждестранните състави.

Фестивалът има конкурсен характер. Съставите ще бъдат оценявани от жури в състав: Председател: доц. Георги Хинов – Директор на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” – гр. Плевен и Заместник председател на сдружението на хореографите в България; Членове: Димитрина Кауфман - Доктор на изкуствознанието, професор – фолклорист – гр. София; Любен Василев – Директор на Ансамбъл „Мизия” – гр. Търговище, и заместник-председател на СБМТД; Стоян Господинов - Директор на ансамбъл „Добруджа” - гр. Добрич; Генчо Генчев – композитор, член на Управителния съвет на композиторите в България, – гр. Видин.