Именуваха спортната зала по борба в Белене на Тодор Генчев

Православният свещеник отец Трайчо извърши освещаване

Спортната зала по борба в Белене носи името на Тодор Генчев от днес - 4 септември.  Сред присъстващите на церемонията бяха кметът на община Белене Момчил Спасов, заместникът му Калоян Прокопиев, секретарят на Общината Яна Илиева, Атанас Кършев - гл. експерт на Министерството на младежта и спорта за административни области Плевен и Ловеч, президентът на СК по борба „Класик” - Белене Цветан Чоранов, треньорът на беленския клуб Момчил Ганчев, спортни деятели, граждани. Специален гост бе дъщерята на Тодор Генчев - Галина, съпругът й и синът им Тонислав.

Православният свещеник отец Трайчо извърши освещаване на спортната зала по борба, която бе обновена на 24 януари тази година, съобщават от местната администрация на своята страница във Фейсбук.

Тодор Генчев Йорданов е роден в Белене на 9 юни 1956 година. С борба започва да се занимава от 12-годишен. Негов пръв треньор е Илия Панов. След завършване на основно образование, Тодор Генчев продължава да учи в град Левски, където отново тренира борба. Като състезател на град Левски той винаги е сред медалистите в републикански първенства и турнири. След отбиване на военна служба, Тодор Генчев заминава за град Враца като състезател в отбора по борба от „А” група. През следващите години той постига много спортни успехи и е многократен републикански шампион на България. През 1977 година Тодор Генчев представя страната ни на световното първенство за юноши в Лас Вегас (САЩ), където завоюва сребърен медал. За този си успех Тодор Генчев е привлечен в националния отбор - мъже. През същата година, на световното първенство в Гьотеборг (Швеция) той печели бронзов медал. Получава титлата заслужил майстор на спорта. На следващото световно първенство в Мексико малко не му достига, за да завоюва медал. Класира се на четвърто място, което също е много голям успех за него и страната ни. Тодор Генчев Йорданов е първият заслужил майстор на спорта на област Враца и град Белене.