КАТ започва масови проверки за поставени колани

Пътните полицаи ще проверяват и ползването на обезопасителни каски от мотористи и техните спътници

Пътната полиция в България започва акция по контрол за ползването на обезопасителни колани и каски от мотористи. Акцията е в рамките на TISPOL и стартира днес. Ще продължи до 13 септември.

Проверките ще се съсредоточат върху използването на: обезопасителните колани от водачи и пътници в моторни превозни средства, на детските обезопасителни системи при превозването на деца в автомобилите, както и на обезопасителните каски от мотористи и техните спътници. Основната цел на операцията е превенция, съобщиха от МВР.

След подобна проверка през март е станало ясно, че нарушенията от този тиб бележи спад. От проверените 12 149 моторни превозни средства са установени 1 651 нарушения (13.6 %), което поставя страната ни сред водещите по този показател европейски държави.

Същевременно се отчита, че не са постигнати необходимите резултати в ползването на обезопасителни колани на пътници на задните седалки и детски обезопасителни системи. През летните месеци се наблюдава и нарастване на установените нарушения от водачите и пътниците на мотоциклети.

В рамките на предприетата операция ще се извършват и проверки за валидна задължителна застраховка "Гражданска отговорност“ на автомобилите.