При реализирана спецоперация служители на ГДБОП откриха изключително ценен паметник

Според експерти римският мраморен олтар е с висока историческа стойност

Специализираната полицейска операция на сектор „Трафик на културни ценности“ в ГДБОП и техните колеги в Плевен е проведена на 2 септември т.г. В акцията са участвали и служители на областните дирекции в Плевен и Ловеч, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В резултат на извършените действия е открит и иззет изключително ценен паметник. Археологическият обект представлява римски мраморен олтар, върху който в дълъг надпис на латински език е представена важна информация за съществуването на римски военни части и техния командир, дислоцирани в провинция Долна Мизия /днешна Северна България/. Артефактът е в много добро състояние.

Действията на специализираните полицейски структури са продължение на друга мащабна операция от предходния месец, при която има задържани български граждани, претърсени са множество адреси и са иззети други движими културни ценности. Подобен род епиграфски паметници са изключително ценни за културно – историческото наследство, тъй като дават важна научна информация за лица и събития, изграждащи историята на днешните български земи през древността. Крайните пазари на такива движими културни ценности обикновено са търговските къщи за антики в Западна Европа, където цената достига до над 100 000 евро.

По случая има образувано досъдебно производство, а действията по разследването продължават.

При няколко други операции с участието на специализирания сектор при ГДБОП от месец юни 2015г. до настоящия момент са иззети и е предотвратен незаконен трафик на стотици археологически обекти, като: запазени в цялост антични съдове с украса от римската епоха – керамични и от стъкло, предмети от бронз – фибули, нападателно въоръжение и други. Разкрит и пресечен е незаконен „канал“ за трафик на културни ценности за страни от Централна и Западна Европа.