В Мечка: Крадци разбиха стена, за да откраднат две пенсии

Жителите на плевенското село живеят в постоянен страх, някои вече напускат къщите си

Жителите на плевенското село Мечка продължават да живеят в постоянен страх, заради поголовни кражби. Това стана ясно от пореден репортаж на Нова телевизия, излъчен в предаването "Здравей, България".

Почти няма къща в селото, която да не е обирана по няколко пъти. Крадците обаче стават все по-нагли и по-изобретателни. При последната кражба дори, разбили тухлена стена, за да влязат и да оберат възрастно семейство и то за четвърти път. Крадците винаги нападали нощем и необезпокоявано тършували из вещите на възрастните хора. Търсели първо пари, но отмъквали и храна, ракия и желязо.

"Будна бях, видях, че се светна близо до шкафчето, където е чекмеджето с пенсиите. Мъжът ми е с инсулт. Парите бяха до неговата глава в едно чекмедже. Извадил е портфейлите с парите – 300 лева, врътнал ключа и избягал”, разказа Цвета Христова.

При всеки обир, крадците минавали по нов маршрут. И тъй като последния път всички врати и прозорци били заключени, решили да пробият дупка в стената и така да влязат в къщата. След като чула странен шум Цвета излязла пред къщата, но не видяла никой. "Видях, че той е в стаята при мъжа ми, мина като сянка и се скри зад вратата. Аз застанах срещу него, имаше пейка и той не можеше да излезе и ме блъсна и се затича”, разказа още Цвета Христова.

В селото живеят около 800 души. Повече от половина са от ромски произход. За ежедневните посегателства потърпевшите обвиняват ромските фамилии. Не могат обаче да разпознаят нападателите си, защото крадците винаги носели черни маски.

"Спях и изведнъж чух тропот и скочих. Те със сила изкъртиха вратата и аз онемях. Само очите им виждах, имаха нещо на главата”, разказа Теменуга Дамянова. Отмъкнали й 40 лева, дистанционно за телевизор и фотоапарат. Това поредно нападение било и последната капка, която преляла чашата на търпение у Теменуда. Жената е решила завинаги да напусне село Мечка.

Хората в селото са на ръба на отчаянието. Не вярват вече в справедливост и закони. Спрели да подават и жалби в полицията. Част от кражбите пък са прекратени по маловажност, защото откраднатите предмети са на стойност, по-малка от 360 лева.

"Би трябвало да има ефективни присъди, присъдата „пробация”, не е присъда и това не плаши никого. Трябва да имаме държава, трябва да имаме правосъдие, защото тези неща ще продължат да се случват”, убедена е Цветанка Христова.

Кметът на селото отказа коментар, тъй като по думите му предстоят избори и всичко, което каже, ще бъде използвано срещу него. Хората настояват за промяна, ако това не се случи, заплашват със саморазправа.

"Ако аз пребия злосторника, мен ще ме съдят, ама ако той ме пребие – неизвестен извършител. Аз съм пенсионер от войската и те си имат едно на ум винаги къде ходят, но ако ми дойдат, няма да излязат. Не мога да го понасям вече, това не е държава”, каза Иван Петков, който също живее в селото.