Само условна присъда за изверг, изнасилил 72-годишна старица

В България изнасилването звучи условно...

Районният съд в Плевен наложи наказание две години лишаване от свобода с четиригодишен изпитателен срок спрямо А.Х.А. по обвинение в изнасилване на възрастна жена.

От документите по делото става ясно, че той е признат за виновен в това, че на 21 юли 2014 г. към 02,00 ч. в село Горни Дъбник, влязъл в чуждо жилище, собственост на 72-годишната Г.А.В., като употребил за това сила. Деянието е извършено през нощта - през периода от 2ч. до 5ч. подсъдимият се съвкупил със старицата, принуждавайки я към това със сила.

А.Х.А. трябва да заплати на Н.К.В. в качеството му на наследник на жертвата сумата в размер на 3000 лева, представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди в резултат на деянието предмет на обвинението. Съдът отхвърля в останалата част до 20000 лв. предявения граждански иск като неоснователен и недоказан. Подсъдимият, който е с начално образование и е неосъждан /реаблитиран/, ще заплати и съдебно – деловодни разноски по сметка на ОД на МВР - Плевен в размер на 498.50 лева и по сметка на РС-Плевен деловодни разноски в размер на 113.00 лв., както и държавна такса в размер на 120.00 лв. върху уважения граждански иск.

За изнасилване, извършено след принуда със сила и заплаха, прието за доказано от съда, по което няма самопризнания от подсъдим, може да се постановява и условна присъда. Това заявиха за Plevenutre.bg правни специалисти, но с уговорката, че без да се допитат до страните, не могат да дадат по-точна информация.