Летни температури през идната седмица

До 25-30 градуса ни очакват в дните около първия учебен ден

Циклонът Лаяна ще определя времето през следващата седмица, а то няма да е никак студено. Тъмните облаци ще изчезнат и лятото ще се върне. До 25-30 градуса ще стигнат максималните температури в началото на седмицата, прогнозира доц. Георги Рачев, който е един от най-опитните български специалисти по климата. Според него, циганското лято ще започне от Димитровден.

"Зимата бавно се приближава. Няма как да ни отмине. Втората половина на октомври по високите полета може да падне първият сняг, а на останалите места през ноември", прогнозира доц. Рачев пред TV7.

На въпроса страшна ли ще е зимата, той отговори с "не".

"Смятам, че ще е по-мека. Американската агенция за изследване на океаните и атмосферата, дава нова прогноза. Тя обаче може и да се промени скоро. Като кажа моята лична прогноза, че зимата ще е малко по-топла и с по-малко валежи, това не означава, че тя не може да се промени във времето, когато се приближаваме към нея. Нормално е след месец при други обстоятелства, при развитието на Ел Ниньо и на налягането в Атлантическия океан да се промени", обяснява доцентът.

През зимните месеци температурите ще са с 3 градуса по-високи от нормалните за сезона, подчерта той.