Фирми наемат стажанти за директори с 1150 лева заплата по европрограма

Агенцията по заетостта подбира безработните младежи - те трябва да са до 29 г. и да са регистрирани в бюрата по труда

Фирми наемат стажанти за директори - младежи до 29 години без опит, на завидната заплата от 1150 лева, пише вестник „Сега” в броя си от понеделник. Всички разходи на работодателите - за възнагражденията, социалните и здравните осигуровки - се поемат от ЕС за шест месеца. Процедурата е "Младежка заетост", финансира се от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" и според правилата й заплатата за младите хора трябва да е в размер на минималния осигурителен доход за съответната икономическа дейност. Затова и няколко от одобрените от Агенцията по заетостта работни стажантски места са с възнаграждение далеч над средното за страната и за ръководни постове.

Абсурдното е, че стажантите директори трябва да имат задължително наставник, който да ги ръководи през шестте месеца. За поста финансов директор например това може да е самият управител или главният счетоводител, обясниха от Агенцията за заетостта, които ръководят схемата. Изискванията за наставника са той да е на трудов договор и да има поне три години опит по съответната специалност, за която ще помага на младежа.

Агенцията по заетостта подбира безработните младежи - те трябва да са до 29 г. и да са регистрирани в бюрата по труда. С предимство са младите, които имат регистрация от над 3 месеца, обясниха от АЗ. Освен това кандидатът не трябва да е работил през последните 12 месеца във фирмата. Ако на интервюто обаче работодателят и кандидатът за съответната позиция не се харесат, фирмата може да избере сама кого да назначи, стига да отговаря на изброените условия.

Фирмите са поискали да наемат стажанти на разнообразни позиции - свободни места има за пекари, готвачи, продавачи, сервитьори, бармани, геодезисти, счетоводители, камериерки, рехабилитатори, заварчици, шлосери, бояджии и пр. Заплатите варират между 380 лв. (за технически сътрудник) до 840 лв. за счетоводители и специалисти продажби.