Защо изчезват дунавските есетри?

Свръхуловът е довел до изчезване на популациите от есетри

Дунавските есетри са надживели динозаврите, но днес са на ръба на изчезването. До 19-и век гигантските риби са мигрирали от Черно море чак до Германия. Днес значими популации от есетри оцеляват само във водите на България и Румъния. Един от видовете вече е изчезнал, четири са критично застрашени, а един се смята за уязвим. Този вид риби живеят в Черно море и навлизат за размножаване в река Дунав.

Световният фонд за дивата природа WWF– България започна кампания за опазване на есетрите.

Хората знаят за черния хайвер колко скъп и ценен е, но не знаят, че всъщност есетровите риби са тези, от които той се добива и най-вече от моруната, която е най-голямата сладководна риба. Истински гигант, който може да достигне 7-8 метра, казва пред bnr.bg Веселина Кавръкова – програмен директор на WWF – България.

Според нея свръхуловът е довел до изчезване на популациите от есетри. Друг проблем е заграждането на реката. Не се прави и зарибяване, което би увеличило популациите.

Един от начините да се опазят дивите популации на есетровите риби е изкуственото им отглеждане, допълва Екатерина Войнова от българския офис на WWF. Тя обясни, че по проблема се работи както в България, така и в Румъния.