Тържествено отвори врати новата детска градина "Приказен свят" /Снимки/

Капацитетът е 100 деца в четири групи, разкрити са 25 работни места за екипа

Първата новопостроена детска градина в Плевен през последните 25 години тържествено отвори врати днес. На церемонията присъстваха народният представител Владислав Николов, областният управител Ралица Добрева, началникът на кабинета на Председателя на Народното събрание Евгения Илиева, кметът на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков, общински съветници, родители.

Евгения Илиева прочете поздравителен адрес от г-жа Цецка Цачева - Председател на 43-ото Народно събрание, и връчи от нейно име подаръци - футболни топки и пособия, за възпитаниците на детското заведение.

“Всяка стъпка, и най-малката, за развитието на нашия град и за доброто на плевенчани е събитие. Днешното събитие обаче е голяма стъпка. То е част от общите ни усилия, на нас гражданите на Плевен и на местната власт, да превърнем нашия град в още по-добро място за живот на всеки един от нас. Като гражданин на Плевен ви поздравявам и благодаря на всички, които помогнаха и вдъхнаха живот на тази благородна инициатива. Днес расте друго поколение и ние трябва да се адаптираме към неговите потребности. В тази връзка, бих искала да ви уверя, че Законопроектът за предучилищното и училищното образование, който в момента гласуваме в пленарна зала, е изключително навременен”, се казва в поздравителния адрес от г-жа Цачева. 

"В деня на един от най-светлите християнски празници - Вяра, Надежда, Любов, откриваме един нов, светъл, уютен и красив дом за децата на Плевен, наречен „Приказен свят”. Построихме го с грижа, обич и отговорност към младите семейства и техните малки синове и дъщери. Изпълнихме поредното дадено обещание и добавихме още един значим щрих към облика на Новия Плевен, който става все по-видим и реален.”, каза в приветствието си проф. д-р Димитър Стойков. „Мили деца, за нас няма нищо по-ценно от вашите усмивки, от радостта в очите ви, от вашия талант и мечти. Бъдете щастливи в своя нов „Приказен свят”! Нека Вяра, Надежда, Любов и Божията майка закрилят вас и вашите семейства!”, пожела кметът в заключение и подари на директора на детската градина Илиана Иванова икона на Света Богородица.

Възпитаниците на „Приказен свят” поздравиха гостите с весели песни и стихчета. Те бяха зарадвани с още много подаръци от общински съветници и плевенски компании.

Новата детска градина беше изградена със средства от целева държавна субсидия в размер на 2 млн. лева, предоставена от Правителството на Премиера Бойко Борисов в мандата 2009 - 2013 г.

Общата площ е 5 дка. Сградата е на два етажа със сутерен, разполага с кухненски блок, перално и гладачно помещения. В центъра на зданието е решен физкултурно-музикален салон, предвиден е и лекарски кабинет с изолационна. Осигурена е и достъпна среда с построена рампа с наклон 5 %, пътнически асансьор осигурява придвижване до всички нива. В двора са ситуирани детски площадки, питейни фонтанки и зона за обслужване.

Капацитетът на „Приказен свят” е 100 деца в четири групи. Разкрити са 25 работни места за екипа, който се грижи за тях.

През септември 2013 год. беше открито още едно детско заведение в Плевен - напълно обновеният корпус на ОДЗ „Снежанка”. Реконструкцията беше осъществена по проекта с европейско финансиране „Днес инвестираме в бъдещето на децата”. Неговата стойност е над 1 милион и 600 хил. лева, от които собствено участие на Община Плевен в размер на 160 000 лева. Тук бяха разкрити две групи за общо 50 деца, с което капацитетът на детското заведение вече е 8 групи с 218 малчугани. По същия проект беше изграден и Регионален център за ранна интервенция на уврежданията в Градската градина, информират от местната администрация.