Разкриха кметска далавера за десетки хиляди в Червен бряг

Платени са 30 бона за камери за наблюдение, които могат да се купят за 400 долара

Разследвaне на Нова телевизия тръгна по следите на общински далавери с европроекти в Червен бряг. Екопътеката в местността „Калето” е завършена преди две години за близо 1 млн. лв. и финансирана от Европейския съюз под контрола на Община Червен бряг. Камера за виртуална разходка в края на пътеката пък е отчетена за 30 000 лева. А още една камера, идентична с тази, по документи струва 22 000 лева.

В днешно време с лесния достъп до интернет, не е трудно да се проверят цените на техника. От Нова телевизия решили да видят колко е реалната цена на двете камери. Въвеждане на модела показва цената - малко над 240 долара. В друг сайт панорамната камера струва 350 долара. Намира се на няколко места с различни цени, според разлики в параметрите - най-високата е 870 долара, но никъде я няма за 22 или 30 000 лв.

Къде е изчезнала разликата в парите?

"Разликата между 400 долара и 30 000 лв. не мога да коментирам, защото не разбирам от камери. Това е проведено като открита поръчка. При нас идват определен N брой фирми, които кандидатстват с определени оферти. Ние не гледаме – не разследваме цените, които те са дали”, обясни кметът на Червен бряг Павлин Фиьовски.

За строителните работи около пътеката, общината с открита процедура е избрала друга фирма, но съвсем трета е работила по поръчката за над 700 000 лв. Фирмата на този човек – Анатоли Иванов, местен бизнесмен, който в последните години движи няколко предизборни кампании в града и неведнъж се явява като подизпълнител по добре платени европроекти в община Червен Бряг. Когато от Нова телевизия се опитаха да заснемат част от дейността му, екипът бе нападнат. Впоследствие Анатоли Иванов се извини на репортера Марин Николов.

Пълният репортаж ще бъде излъчен в неделя в "Разследване" след централните новини по Нова телевизия.