Плевен се съвзема от стихията, но ще иска помощ и от правителството

Според областния управител обстановката е била овладяна адекватно

Обсъждана е била възможността за обявяване на бедствено положение в Плевен. Това разкри вр.и.д. кмет на Община Плевен арх. Трифон Иванов на пресконференция днес по повод пороя, който заля града в петък привечер. Своевременните и съгласувани действия на всички институции и на фирмите, ангажирани с разчистването и преодоляването на последиците от водната стихия обаче са предотвратили подобно решение.

Областният управител Ралица Добрева също даде висока оценка на действията по време и веднага след бурята. Според нея обстановката е била овладяна адекватно. Бе изтъкнато, че два часа след стихията движението по градските улици, включително и на тролейбусния транспорт, е било изцяло възстановено.

"Полагаме грижи за поддържането на оттоците и шахтите, но тези огромни количества вода, които се появиха по улиците за толкова кратко време, канализацията няма как да ги поеме", коментиора арх. Иванов.

Директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ в Плевен комисар Емил Маринов призна, че не помни такова бедствие и дори определи ситуацията като "изключително утежнена".

Най-сериозни са пораженията в село Буковлък, където улица "Орлица" е с напълно изнесен асфалт и ще се наложи да бъде изграждана наново. 7 са наводнените къщи в селото. Огледите ще продължат и утре, когато се очакват и по-конкретни разчети за нанесените поражения.

Предварителните изчисления на Кризисния щаб сочат, че щетите са за над 2 милиона лева. Арх. Иванов заяви, че ще се търси помощ от правителството и още в понеделник ще бъде отправено искане до Междуведомствената комисия по бедствия.