Слави е мъртъв! Да живее Слави!

Слави Трифонов се оказа най-големият проблем на тая държава. Особено откакто обяви, че ще прави концерт на стадион "Васил Левски”. И го разпродаде за минути. Като само броени седмици преди това беше препълнил зала "Арена армеец". Този абсолютен рекорд уплаши всички. И най-вече - политиците. Те привидяха в него заплаха. И се панираха. Заговори се за влизането на Трифонов в Играта. За нов проект, чието начало ще бъде дадено на стадиона, носещ най-святото за всеки българин име.

И контраатаката не закъсня. В общ залп медиите, на които се приписва задкулисна политическа собственост, пуснаха тежката артилерия: "Слави бере душа”, "Слави в инвалидна количка”, "Слави на системи”… Калната канонада доведе до това да ти стане симпатичен дори човек, който не харесваш. Като Трифонов.

В "хора на оплаквачките" се включиха и дежурните интелектуалци, певци, актьори – те пък скърбяха и се гневяха за смъртта на културата, обвинявайки Дългия за виновник №1 за опростачаването и чалгизирането на нацията. Разбира се, това няма да им пречи да седнат на диванчето на "Шоуто на Слави”, ако ги поканят. Културата си е култура, ама рекламата е без пари…

Един концерт доказа поговорката, че шубето е голям страх. Страхът, че някой е в състояние да събере повече от 50 000 души в дъждовна нощ. Без 20 лева, кебапчета и бира на корем. Страхът, че навярно още пъти по толкова българи у нас и в чужбина са си платили, за да гледат шоуто онлайн. Страхът, че през целия си живот не можеш да събереш толкова публика. За целта, както стана ясно на "разпети петък вечер”, не е нужно да си най-добрият певец и музикант, а да си искрен и да вложиш душата си в това, което правиш. Дори то да е масова култура.

На Слави можем да припишем много грехове: заиграване с политици през годините и тв пропаганда; зациклило шоу с крадени смешки; провалени проекти... Но да се опиташ да го удариш през това, което умее най-добре – да прави изключителни концерти - е смешно и жалко. И издава панически страх.

Да, Трифонов и компания събраха над 50 000 на стадион "Васил Левски". Напълно заслужено! Проблемът е, че нито една важна за живота ни кауза не може да събере толкова. Но това не е проблем на Слави. А наш.