В училище "Д-р Петър Берон" стартира Детска полицейка академия

Предстоят обучения на деца между пети и седми клас за безопасност в Интернет

На 30 септември от 14 часа в училище "Д-р Петър Беров“ в Плевен стартира Детска полицейка академия. Това съобщават от плевенската полиция. Предстоят обучения на деца между пети и седми клас за безопасност в Интернет.

Превенцията сред деца и младежи е предпоставка за ограничаване на общата престъпност и грижа за бъдещето на нацията. Много са факторите, които действат по отношение на тези възрастови групи и това налага да се активизират превантивните въздействия на различни институции, работещи с деца, като се използват образованието, културата, изкуството, спортът и всички други средства за развитие на младата личност. От особено значение е извършването на ранна превенция на противообществените прояви, възпитанието в дух на отговорност и развиването на гражданска култура. Министерство на вътрешните работи провежда своите политики в следните насоки:

- Структуриране на свободното време на децата и младежите;
- Разработване и реализиране на програми за превенция на детската агресия на улицата;
- Разработване и реализиране на програми за превенция на насилието в училище;
- Превенция на спортното хулиганство и използването на спорта като мощно средство за възпитание в дух на толерантност, честна игра и партньорство;
- Запознаване на децата с модели на безопасно поведение, предпазващи ги от виктимизиране;
- Изграждане на умения и навици на децата за безопасно общуване в Интернет.