КЕВР решава къде и с колко ще поевтинее парното от октомври

Очакванията са поевтиняването на природния газ да окаже влияние и върху цената на тока

Очаква се Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да вземе решение относно цената за топлоенергията за следващото тримесечие на годината. След закрито заседание в сградата на регулатора, неговият председател Иван Иванов ще обяви окончателните промени в цените на услугите на топлофикациите в различните градове, предава "Фокус".

Според предварителните разчети на КЕВР цената на природния газ ще поевтинее с над 14% . С оглед на тази прогноза се предвижда сметките за парно да паднат със средно около 4% за страната. Най-голямо ще е намалението за абонатите на „Топлофикация-София”, тъй като предложението на Комисията е цената на топлоенергията за столицата да падне със 7.2%. Значителен спад ще има и в цените за Враца и Разград – 4,3%. За клиентите на топлофикациите във Велико Търново и Плевен се очаква облекчението в сметките за парно да е съответно с 3,5% и с 3,4%. Във Варна намалението ще бъде с 1,7%, а в Бургас с 1,5%. Най-малка промяна в цените за новия регулаторен период ще усетят потребителите на „Топлофикация-Пловдив”. За тях облекчението се предвижда да е едва с 0,2%. Без промяна ще останат цените в Русе, Сливен, Перник и Габрово, защото топлофикациите там работят на въглища.

Очакванията са поевтиняването на природния газ да окаже влияние и върху цената на тока, който топлофикациите произвеждат. Това ще спести на НЕК близо 20 млн. лв.. В края на октомври ще стане ясно дали това ще доведе и до понижаване на цената и на тока за индустрията, както искат от бизнеса.