Случаят се заплита! Издирват и съдружника на изчезналия плевенски бизнесмен Йоско Исаев

Йоско Исаев и партньорът му Роберт Трейн са в неизвестност вече трета седмица

Бизнесменът Роберт Трейн, съдружник на безследно изчезналия Йоско Исаев от Плевен, също е обявен за издирване, съобщи "24 часа", като се позова на източник в столичната полиция. Двамата са собственици на “Плевенски хляб” ООД с равни дялове от капитала. В Софийската градска прокуратура е образувано дело за отвличане на Исаев, който е в неизвестнот от три седмици.

Многократно е търсен и неговият съдружник, 48-годишния Роберт Трейн. Оказа се, че от МВР също са го издирвали, за да даде показания по мистериозното изчезване на съдружника му Йоско Исаев. Той е търсен на адресите в София и също като Йоско Исаев е обявен за общодържавно издирване.

Двамата имат къщи близнаци в един от кварталите в полите на Витоша. Роберт Трейн има и голям апартамент в центъра на София, където живее със съпругата си Велислава. Той е с двойно гражданство - българско и германско. Роден е в Дюселдорф. Има имоти и зад граница. Последните години пътувал често по света, а една от дестинациите му е Аржентина.

В България участва в още няколко фирми за търговия, медицински услуги и недвижими имоти. Роберт Трейн е по-богат от безследно изчезналия си съдружник. В бизнеса с хлебопроизводство в Плевенско го вкарва Йордан Пенков, с когото също са партньори в няколко фирми. Интересното е, че Йордан Пенков, бивш съдружник на разстреляния Емил Димитров-Макарона, също е обявен за издирване по времето, когато изчезват Исаев и Трейн.

50-годишният Йоско Исаев, съсобственик в плевенския хлебозавод, е в неизвестност от 10 септември 2015 г. Тогава той дошъл в София с джипа си на среща с бизнеспартньори. Придружавал го адвокатът на “Плевенски хляб” ООД Иван Иванов. След края на срещата Исаев казал, че има да свърши някаква работа.

Оттогава телефоните му са изключени и никой няма информация за него. На 9 септември вечерта Йоско Исаев заредил догоре резервоара на джипа си на бензиностанция на изхода на Плевен.

“Надявам се г-н Исаев да се завърне жив и здрав. не е бил залашван, не се притесняваше от нищо. Подкрепям семейството в трудния момент. За съжаление, не знам с кого е била последната му среща, разследването се занимава с това. Нямам информация и за Роберт Трейн”, лаконичен бе адвокат Иван Иванов. Друг юрист, с когото Исаев се срещал често по търговските си дела, твърди, че в последно време Исаев изглеждал отчаян.

Джипът му “Фолксваген Туарег” е открит непокътнат там, където е оставен в София. След това е преместен в Плевен, където е започнало издирването му. Той живее в града, но е изчезнал в София и затова столичните криминалисти също се заемат с издирването му. Сега го търси полицията в цялата страна. Разпитвани са десетки. От прокуратурата и МВР отказват официална информация по темата.

По мистериозния случай има данни за престъпление и затова е образувано досъдебно производство по чл. 142а от Наказателния кодекс, който описва престъплението отвличане.

Жената на Йоско Исаев Албена, която е подала сигнала за изчезването на мъжа си, както и двете му деца - момче и момиче, се движат с охрана. Те продължават да са в неведение за съдбата му. Близките са категорични, че Йоско Исаев няма връзки със силови групировки. Не е посещавал нощни заведения, но стопанисвал ретро кафене в Плевен. Живеел скромно и наблягал на работата. Аскетичният му начин на живот изключвал бягство с любовница.

Неуредени финансови отношения е една от версиите за мистериозното изчезване на двамата бизнес партньори. Въпреки твърденията за цветущото състояние на завода им това не е така, твърдят хора от бранша в Плевенско. Фирмата им произвеждала не повече от 10 хил. хляба на ден, а поне 2 хил. се връщали като брак. Освен това имат изискуем кредит към банка. Дължали пари и на доставчици на зърно, както и на търговци на газ. Версията за дългове обаче също била малко вероятна за евентуалното отвличане на Йоско Исаев.