Дебатът за Плевен се превърна в цирк

Мисия

02-10-2015, 12:00

Снимка:

БНТ

Автор:

Георги Стоянов

Всичко от Автора

Осем от кандидатите за местната власт дискутираха проблемите на града

В днешното издание на “Денят започва” се проведе третият от поредицата дебати за местните избори, в които БНТ дава възможност на кандидатите за кметове в 12 български града да развият своите управленски идеи за тяхното бъдеще.

В Драматичния театър в Плевен за управлението на града дискутираха осем от кандидатите за местната власт в общината. В дебата участваха Антон Георгиев – кандидат за кмет на "Коалиция за промяна" – БСП и ПК "Тракия", Адриан Асенов – кандидат за кмет на "Атака", Георг Спартански – кандидат за кмет на МК “Плевен може – Плевен побеждава” – Реформаторски блок и ВМРО–БНД, Цветан Антов - кандидат за кмет на АБВ, Красимир Атанасов – кандидат за кмет на Социалистическа партия "Български път", Николай Маринов – кандидат за кмет на НФСБ, Стефан Ганев – кандидат за кмет на “Синьо единство“, и проф. д-р Димитър Стойков – настоящ кмет и кандидат за кмет на ГЕРБ.

Oсвен плоските лозунги от страна на всички кандидати, въртящи се около репликата "ако аз стана кмет, ще..." и личните нападки между Георг Спартански и проф. Стойков, които пък тотално втрещиха зрителите, дебатът няма да се запомни с каквито и да било конкретни предложения за решения за проблемите на града. Абсолютно очаквано се подхвърляха обвинения за непрозрачно управление, задкулисни договорки, обяздване на общински фирми и за проекти, които са реализирани добре или зле.

Проблемите в малките населени места

По някои от въпросите все пак се получиха градивни разговори, като този за проблемите в малките населени места. Намиране на работа за ромското население, камери или общинска полиция - това са трите мерки, които се очертаха. Красимир Атанасов пък бе категоричен, че кметовете трябва да вземат правосъдието в свои ръце.

По отношение на създаването на общинска полиция, проф. Стойков коментира, че е бил радетел за нейното създаване, но финансово е невъзможно това да се случи. "Според мен решението е разширяване на правомощието на Общинския инспекторат. Увеличихме видео наблюдението в града. Всички камери са свързани с полицията. Разкри се едно тежко престъпление в Плевен и редица други по-дребни. Въвеждаме видео наблюдение и по малките населени места”, каза той. По думите му, не само в село Мечка, но и в селата Пелишат, Брестовец има такова наблюдение. Според проф. Стойков това е по-евтино и ефективно, тъй като има възможност да се установят извършителите.

Цветан Антов също заяви, че едно от целесъобразните решения е създаване на общинска полиция. От по-голяма важност обаче е да се разширят правомощията на Общинския инспекторат, правомощията на кметовете на кметства и населени места.

За пораженията от стихията

"В най-големия дъжд бях на площада. Водата заливаше нивата ми, докато хукнах към общината да видя какво става. На 56 години съм, такова нещо не съм виждал. Имаше смъкнат асфалт и цели тротоарни плочки. Вече са възстановени павенцата около дръвчетата на центъра, но по самия площад няма поражения. По депото за отпадъци, където са инвестирани 28 млн. лева също няма поражения. Това говори за извършен качествено ремонт", коментира Стойков. Също така стана ясно, че отнесената улица в Буковлък е градена през 2009-та година.

"Трябва да се осъщестява по-голям контрол при изпълнението на тези обекти, за да не се стига до такива положения. Това се случва не само в Буковлък. Контролът е занижен", заяви Антов.

"Само 12 процента от пътищата в Община Плевен са първокласна мрежа според анализ на КНСБ. Състоянието на настилката е лошо. Площадът или улицата? Това е част на една трайна политика в изгода на частни интереси", коментира Спартански.

За обезлюдаването на града

"Съмнявам се, че в Плевен има дори 80 хиляди души в момента. Застаряващо население и циганизиран град. Да не говорим за селата", обобщи Асенов.

"Младите хора няма да ги върнем в Плевен, но можем да спрем хората да продължат да го напускат. Създаване на работни места, а не инвестиции в строителство на площади и тролейбусни линии. Трябва да се строят предприятия за производсто и ще задържат хората като работници в Плевен", коментира Георгиев.

"Бяхме едно от общинските ръководства, което през 2011 година намали местни данъци и такси. Това каза проф. Димитър Стойков, кандидатът на ГЕРБ за кмет на Плевен в дебат с останалите кандидати в ефира на БНТ. По думите му, това е довело до нови инвестиции в града и нови работни места. Той даде за пример "Панорама МОЛ" в Плевен, болница „Света Марина”, модерната шивашка фабрика "Десизо Мони", "Електрокабел България" други. Българската нация се топи. Извадих цифри колко е намалял Плевен преди и през последните 3 години. 2008-2011 година Плевен е намалял с 6699 души, а за общината с 9393 души. За 2014 година намалението на града е 3695 души, а за общината с 4135 души. Почти двойно по-малко. ", коментира Стойков.

"Плевенчани се евакуират панически от града. Няма проект, който да не е реализиран със закъснения и с фирми, които не са от града. За 4 години една плевенска строителна фирма не е забила един пирон в нашия град, а за сметка на това плевенска фирма построи в Сочи олимпийската чаша, от която бе запален олимпийския огън", заяви Спартански. Той допълни, че е скъсана и връзката между средното образование и бизнеса.

Пълният запис на диспута може да видите в сайта на БНТ