Aкордеонната школа на НУИ "П. Пипков" триумфира на международен конкурс в Италия /Снимки/

За първи път участваха изпълнители от България

От 25 до 30 септември, 2015 гр. Ланчиано, Италия бе домакин на Международен конкурс за акордеонисти - най-голямата конкуренция в Западна Европа, информират от НУИ "П. Пипков" - Плевен. За 26-та поредна година надпреварата събира най-добрите педагози, композитори и изпълнители на акордеон, баян, бандонеон/концертина от цял свят.

През годините в конкурсът присъстват участници от над 18 страни. За първи път участваха изпълнители от България, които представиха акордеонната школа на НУИ „П. Пипков” – Плевен в лицето на преподавателите Румен Тодоров и Ценка Тодорова и техните ученици – Дейвид Иванов, Александър Величков и Гергана Бориславова. Това стана възможно с финансовата подкрепа на Национален фонд култура и Община Плевен.

XXVI Международен конкурс за акордеонисти вариете и класика представи изключително голямо разнообразие от изпълнителски категории. Премина в 13 категории, всяка с различни изисквания по отношение на времетраене и стил на репертоара. Особеност бе присъствието на най-младите музиканти - до 12 години.

Гергана Бориславова се яви в категория „К”(класика/вариете) – солисти до 12 години и зае 1-во място с 97 точки от 100 максимални. Конкурира се със 17 участници от Беларус, Литва, Русия и Китай. Нейният преподавател по акордеон е Ценка Тодорова. През тригодишното й обучение няма как да не бъде забелязан безпорния й талант в многото индивидуални изяви, участия с ансамбъл "Акордеомания - Джуниър", и разбира се, спечелените пет, а с тази - вече 6 награди през последните две години, отбелязват от училището.

Дейвид Иванов и Александър Величков са ученици на Румен Тодоров. С постъпването им в Националното училище по изкуства през 2012 г. започнало и тяхното интензивно развитие, концертни изяви, индивидуални участия в национални и международни конкурси. Те взеха участие в категория “I”(вариете: джаз, танго, фолк) - солисти до 18 години. В надпревара с представители от Литва, Русия, Словакия, Китай и Беларус, Александър Величков зае първо място с 96 точки, а Дейвид Иванов с няколко точки по-малко – 94, получи второто място.

Президент на конкурса и председател на журито е световноизвестният композитор и виртуозен изпълнител, диригент, учител, музикален и обществен деец, заслужил артист на Украйна, носител на множество музикални награди, включително международната "Coupe Mondiale" - Владимир Зубитски.

В отделните категории, уменията на участниците се оценяваха от международно жури – съставено от известни преподаватели и изпълнители от различни страни, част от което са преподавателите от България - Ценка Тодорова и Румен Тодоров: Юка-Пека Кусела(Финландия), Доменико Мирабели(Италия)), Владимир Некрасов(Китай), Н. Примеров(Русия), В. Маркевичине(Литва), Андерей Олейсюк(Украйна), М. Маркевичине(Литва), В. Куклович(Беларус).

На този форум учениците свириха с нови инструменти, закупени по разработения от преподавателите проект по Национална програма «МОДЕРНИЗИРАНЕ НА СИСТЕМАТА НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ». Добрата подготовка в съчетание с възможностите на новите инструменти, по отношение на технически показатели, тембри и качеството на звука, са фактори, които допринасят за едно успешно представяне, но в основата стоят много труд и отдаденост на ученици и учители както и силната родителска подкрепа. XXVI Международен конкурс за акордеонисти вариете и классика - гр. Ланчиано, Италия беше една творческа работилница за усвояване на продуктивни идеи и инициативи, мотивиращи ученици и учители в потребност от усъвършенстване и квалификация.