320 камери по пътищата само броят, не снимат нарушители

Софтуерът им позволява да се засича средната скорост на колите

В държавата има камери за 10 млн. лв. по пътищата, но те се използват само за броене на трафика, а не и за санкциониране на нарушителите. Това установи проверка на “24 часа” за какво служи системата, която се изгражда от пътната агенция.

Средствата за устройствата са осигурени с европейско финансиране. От пътната агенция обясняват, че всички системи за автоматизирано събиране на данни отчитат целогодишно трафика по републиканските пътища 24 часа в денонощието.

На преброителните пунктове са разположени камери, които могат да разчетат предните регистрационни номера на колите Имало и индуктивни рамки в асфалта, които могат да засичат скоростта на преминаващите автомобили. Когато пунктовете са разположени на пътища, от които няма отклонение на движението, каквито са магистралите, софтуерът можел да бъде настроен за засичане на средна скорост между съответните точки. В момента системата давала информация за средна скорост по класове, средноаритметично от всички преминали МПС на даден пункт.

Въпреки тези възможности на камерите се оказва, че те не могат да бъдат използвани за санкционирането на нарушители, а единствено да броят колко превозни средства минават и с каква скорост, пише още изданието.