"Вазовци" са златни медалисти oт национално състезание по "История на България"

Състезанието беше за деца 2-7 клас

В СОУ „Иван Вазов“ - Плевен се проведе финалният дистанционен кръг на Националното състезание по история на България, организирано от Педагогическа асоциация „Образование без граници“ – град Стара Загора. Състезанието включваше три отделни дистанционни кръга, които бяха по следните теми: I-ви „Славяни и прабългари. Създаване на българската държава“; II-ри „Българската култура през Възраждането.“; III-ти „Войни за национално обединение.“

Много български деца изявиха желание да покажат своите знания за българската история. Едни от тези прекрасни и умни ученици бяха от СОУ „Иван Вазов“. Те представиха не само плевенското училище, но и града ни. В трите кръга завоюваха много грамоти, златни, сребърни и бронзови медали. Състезанието беше за деца 2-7 клас. СОУ "Иван Вазов" бе представено от 5-ти и 6-ти клас. В тестовете имаше много интересни въпроси – откъси от популярни стихотворения,питания за поети, царе, будители, борци за свобода. С помощта на тази надпревара децата не само показаха своите знания, но и придобиха нови, информират от школото.

Финалът бе проведен в началото на септември в град Казанлък. За да можеш да се явиш, трябвало да имаш поне един медал от трите кръга. Но, за съжаление, нашите ученици не успяли да се информират и не се явили. Впоследствие, организаторите решили, че поради явяването на такъв малък брой от класиралите се, могат да направят и финален дистанционен кръг в края на месеца. Като чули новината, само девет от класираните плевенски ученици изявили желанието да се явят на този кръг. Този път имали на разположение 60 минути отново за 20 въпроса.

Явилите се окупираха 1-во и 2-ро място за възрастова група. Златните медалисти са: Александра Станчева, Владимира Височкова и Венета Ташкова от 6б клас; Пресиян Михайлов от 6а клас; Анджела Тодорова и Елица Цончева от 7ж клас и Теодора Йорданова от 7а клас. Сребърните ни отличия завоюваха Теодора Томова от 7б клас и Даяна Пенкова от 7а клас. Всички получиха и грамоти.