Цецка Цачева: За икономическия растеж на областите Ловеч и Плевен е важно реализирането на AM "Хемус"

Кръгла маса на тема "Икономическо развитие на регионите - сътрудничество на общините" се проведе в Ловеч

Едно от най-важните неща, които трябва да се случат за икономическото развитие на областите Плевен и Ловеч, е реализирането на автомагистралата "Хемус" в района, за което вече са осигурени средства. Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева в Ловеч по време на кръгла маса на тема "Икономическо развитие на регионите - сътрудничество на общините", предава БТА.

По думите на Цачева икономическата картина в Ловешка и Плевенска област за съжаление е по-различна от тази в Южна България, но в сравнение с останалите области в Северозападния район бизнесът се развива по-добре.

Проблемите според председателя на Народното събрание са свързани първо с човешкия фактор. "Оказа се във време, в което се борим с безработицата, бизнесът изпитва недостиг от квалифицирана работна ръка. В бюрата по труда има хора с бакалавърска, магистърска степен, но с такива специалности, с които на пазара на труда не могат да намерят реализация", заяви Цачева.

Като друг проблем тя определи данъчното законодателство и административно-процесуалните режими за бизнеса, както и системата на правораздаване и честата смяна на законите, липсата на сигурност. Проблем са и корупцията и сивият сектор.

Цачева допълни, че проектите, финансирани с европейски средства, трябва да носят принадена стойност, иначе са просто консумиране на европейски средства. Тя каза още, че представителите на бизнеса са свободни да търсят проекти в интерес на тяхното производство. По думите на Цачева е необходимо регионално сътрудничество, възможностите за което в момента не се използват достатъчно.