Цецка Цачева в Плевен: Традициите – това са здравите корени, за които се държим в днешния ден

Председателят на Народното събрание откри фестивала “Мизия танцува”

Стартът на петото издание на фестивала „Мизия танцува” бе даден тази сутрин на площад „Възраждане“ в Плевен. Участие във фестивала ще вземат над 500 участници от 20 клуба от цялата страна. По стара българска традиция състезателите бяха посрещнати от организаторите на Фолклорен танцов клуб „Българско хоро“ с хляб и сол.

Съорганизатор на проявата е Община Плевен, а сред официалните гости на откриването бяха председателят на 43-тото Народно събрание Цецка Цачева, народният представител Владислав Николов и кандидатът на ГЕРБ за кмет втори мандат проф. Димитър Стойков.

Председателят на парламента Цецка Цачева приветства участниците и заяви радостта си, че е гост на откриването на петото издание на фестивала. „Традициите – това са здравите корени, за които се държим в днешния ден. Традициите ни, миналото ни и обичаите ни са това, което ни води напред към бъдещето, което се надяваме да бъде още по-сигурно и стабилно“, каза Цачева. Тя отбеляза, че за плевенчани този фестивал е самочувствие. „Жителите на Плевен са домакини на „Мизия танцува“ и гости от цялата страна са тук, за да видят промяната на града ни, за да бъдат на този красив и обновен площад, за да общуват с плевенчани. Приятели, нека да запазим настроението от този фестивал и впечатлението от новия облик на Плевен“, подчерта Цецка Цачева.

Йонита Иванова от Община Плевен поздрави организаторите от ФТК „Българско хоро“ за волята и усилията да бъдат пазители на безценното ни национално богатство и да привличат все повече съмишленици в мисията да го запазят живо за настоящите и идните поколения.

Уменията на изпълнителите оценява тричленно жури, оглавявано от доц. Красимир Петров – хореограф, етнограф и преподавател, председател на УС на Сдружението на танцовите дейци и членове хореографът и носител на световен „Оскар“ за фолклор Димитър Манов и Мариян Василев.