Арт школа "Колорит" празнува 25 години с юбилейна изложба

Събитието носи поетичното название "Полет в цветове"

Плевенската арт школа "Колорит" стана на 25 години. Това съобщиха от школата на своята страница във Фейсбук. Събитието ще бъде отбелязано с изложба на 22 октомври, от 17.00 ч., в галерията "Илия Бешков".

През всички тези години "Колорит" се утвърди като една от водещите детски школи в света и ярко представя таланта на българските деца в областта на изобразителното изкуство. Децата от школа "Колорит" и нейната ръководителка - художничката Майя Ананиева станаха носители на повече от 5000 престижни награди - златни, сребърни и бронзови медали и плакети, специални и уникални призове, почетни знаци, дипломи и сертификати от международни конкурси в над 30 страни на различни континенти.

Прекрасните рисунки на децата от "Колорит" са отпечатани в стотици луксозни арт каталози и обикалят света. Творбите, изпълнени с неповторим колорит и оригинални идеи печелят не само награди, но и възхищението на професионални художници и публика. Покани за представителни изложби пристигат от различни краища на света.

Школата има реализирани 200 самостоятелни изложби, като 60 от тях са в престижни галерии, музеи и посолства в чужбина. Над 50 са участията в международни пленери и арт фестивали. Забележително е участието на деца от школата в международните пленери в продължение на 16 поредни години в град Евора - Португалия, в град Битоля - Македония вече 18 години, в Световния арт фестивал в Хонг Конг, Световната детска арт Олимпиада във Ващингтон - САЩ, участия във арт форуми на ООН и ЮНЕСКО в Индия, Алжир, Франция, Италия, Чехия, Русия, Словения, Украйна.

Децата - медалисти и ръководителят на школата бяха лично приети и поздравени за високите успехи от Президента на Индия, от Президента на Алжир, от посланиците ни в много страни. За своя доказан талант децата получиха поздравления от ООН, от негово Превъзходителство принца на Уелс-Чарлс, от Президентството на Република България.... Рисунка на дете от школата влезе в календар на УНИЦЕФ, а друга е отпечатана в учебник по изобразително изкуство в Япония. Невъзможно е да се изброят всички успехи...

Стотици са децата от школата, които са завършили арт специалности във висши учебни заведения у нас и в чужбина и са вече утвърдени творци, други в момента се обучават, трети се подготвят в школата за своето кандидатстване.

Юбилейната изложба на децата от школата носи поетичното название "Полет в цветове". Тя представя живописните творби на малчуганите, създадени през последния месец и носи заряда на на техния творчески полет, полета на вдъхновението, полета на мечтите, полета към нови високи върхове и нови хоризонти