140 заявки за Международния фестивал на китарата в Плевен

Срокът за регистрация приключи

От 25 до 30 ноември Плевен ще е домакин на Международен фестивал на китарата. Организатори на събитието са сдружение "Изкуството до мен" и читалище "ЛИК- 1959". Срокът за регистрация приключи и заявките за участия са 140. Очакваме виртуози от Австрия, България, Гърция, Кипър, Македония, Полша, Сърбия, Турция, Украйна, Франция, Хърватска, Черна гора, Швейцари.

Фестивалът ще включва: конкурс в общо три жанрови категории, разделени в подкатегории за музикални школи и училища. Акцентът ще е върху класическата китара, където ще има и група за професионалисти с голяма награда – професионална лютиерска класическа китара. Това е задължителен фактор за привличане на професионални школи с ученици.

В събитието са предвидени 4 фестивални вечери с концерти от професионални изпълнители (банда Дел Падре; Георги Василев - България /Швейцария; Зоран Анич- Сърбия; Боян Дойчев - България и др.), както и майсторски класове с преподаватели Нено Мунитич - Хърватия; Ливиу Геургеску - Румъния; Дарко Багески - Македония; Росен Балкански - София; Стела Динкова- Пловдив. Освен това ще има уъркшопи на различна тематика, както и шоурум за китари и аксесоари, свързани с нуждите на китаристите.

"Една от задачите на бъдещия фестивал е да привлече професионални изпълнители, преподаватели, както и техните ученици от цяла Европа. Ето защо е необходим добър награден фонд, професионално международно жури, добри изпълнители и лектори в майсторски класове, както и перфектна организация и локация на събитието. Със съдействието на нашите партньори от читалище ЛИК, Туристически дом – Плевен, НУИ «Панайот Пипков», Фабрика за китари – Кремона България, издателство Балканота, струни Саварец, Лайънс клуб Плевен вярваме и сме сигурни , че събитието ще бъде перфектно реализирано с благоприятни последствия за развитието на китарното изкуство. Не се съмняваме, че Международен Фестивал за китара - Плевен ( PLEVEN GUITAR FESTIVAL) ще прерастне в събитие , което ще се провежда най-малко веднъж на две години", oтбелязват организаторите на своя официален сайт.