С пъстра изложба aрт школа "Колорит" отпразнува своя юбилей

Връчиха почетен плакет на ръководителката на школата - художничката Майя Ананиева

С пъстра изложба от детски рисунки, озаглавена „Полет в цветове”, арт школа „Колорит” отпразнува своята 25-годишнина, информират от пресцентъра на Община Плевен. С юбилея се поздравиха бивши и настоящи възпитаници на школата, родители, много гости.

От името на Община Плевен поздравителен адрес прочете заместник-кметът Дамянка Владимирова. "За четвърт век стотици плевенски деца се впуснаха във вълшебния свят на изкуството, водени от една топла ръка на човека с голямо сърце и душа - създателя и ръководителя на школата Майя Ананиева. В този празничен ден изразяваме своето голямо признание за нейната обич и всеотдайността, с която открива таланти и дава простор на тяхното въображение. Признание за усилията, постоянството, за куража, за вярата... Поднасяме своята благодарност и към поколенията възпитаници на „Колорит”, чиито успехи по целия свят ни правят горди, че сме плевенчани", се казва в приветствието.

Дамянка Владимирова връчи и почетен плакет на създателката и ръководителката на школата - художничката Майя Ананиева. Церемонията продължи с награди за възпитаниците на „Колорит” от престижни международни конкурси.

През годините плевенската детска арт школа се утвърди като водеща не само в страната, но и далеч зад нейните граници. Възпитаниците й станаха носители на повече от 5000 престижни награди – златни, сребърни, бронзови медали и плакети, специални и уникални призове, почетни знаци, дипломи и сертификати от международни конкурси в над 30 страни от различни континенти. Школата има реализирани над 200 самостоятелни изложби, като 60 от тях са в престижни галерии, музеи и посолства в чужбина. Над 50 са участията ни в международни пленери и арт фестивали.

Забележително е участието й в международните пленери в продължение на 16 поредни години вград Евора – Португалия, в град Битоля – Македония вече 18 години, в Световния арт фестивал в Хонг Конг, Световната детска арт Олимпиада във Вашингтон – САЩ, участия във форуми на ООН и ЮНЕСКО в Индия, Алжир, Франция, Италия, Чехия, Русия, Словения, Украйна. Децата-медалисти и тяхната ръководителка бяха лично приети и поздравени за високите успехи от Президента на Индия и от Президента на Алжир, от посланиците ни в много страни.

За своя доказан талант децата получиха поздравления от ООН, от Негово Превъзходителство принцът на Уелс – Чарлс, от Президентството на България.