"Училището – нашият зелен рай” представиха ученици от Койнаре

За реализацията на проекта СОУ "Хр. Смирненски” получи финансова подкрепа в размер на близо 5000 лв.

След като наскоро Община Червен бряг обяви финализирането на проекта за обновения екокът, финансиран по Националната програма “Чиста околна среда 2015” и конкурса на МОСВ и ПУДООС “Обичам природата и аз участвам”, дойде ред и на СОУ „Хр. Смирненски” от гр. Койнаре да отчете постигнатите резултати от своя проект по Програмата.

Напомняме, че тази година от всички училища и обединени детски комплекси в страната, по тази програма бяха финансирани едва 122 от тях. От кандидатите от червенобрежко, в конкурса “Обичам природата и аз участвам”, бяха класирани СОУ “Христо Смирненски” в Койнаре, ОУ “Христо Ботев” с. Рупци – за проекта си “Зелено ежедневие” и ОДЗ “Зора” - за проекта “Заедно да превърнем двора на детската градина в екозона за обучение и игри”.

„Училището – нашият зелен рай” бе името на проекта на СОУ „Хр. Смирненски”, за реализацията на който школото получи финансова подкрепа в размер на близо 5000 лв.

Резултатите от неговото изпълнение бяха обявени официално на 22 октомври. За по-малко от пет месеца в училището бяха изпълнени редица екологични мероприятия. Видимият резултат от тях беше изцяло подобрения естетически облик на училищния двор, в почистването на който през лятото се включи дори посланикът на Кралство Норвегия. Оформен бе екокът за отдих с красива беседка, в различни зони на училището бяха засадени декоративни храсти, поставени също кошчета за отпадъци и няколко пейки. В рамките на проекта учениците взеха участие и в изследователски екопоход на тема ”Опазване чистотата на река Искър и изворната вода”.

Директорът на гимназията, Даниела Цоньовска, благодари на всички участници в проектните дейности и изрази увереност, че това е ценна крачка към екологичното самосъзнание, формиране на позитивна нагласа към природата и затвърдяване умения и желания за опазване на околната среда на учениците.