Телиш отбеляза 138 години от освобождението си

Беше отслужена панихида в местния православен храм „Свети Димитрий”

С тържествена церемония пред Черния паметник в Телиш бе отбелязана 138-та годишнина от освобождението на селището от турско робство. Да почетат паметта на героите, проляли кръвта си в тежките боеве при Телиш по време на Руско-турската освободителна война, присъстваха депутатът Пламен Тачев, общински съветници, представители на Община Червен бряг, почетните граждани на Телиш – сем. Гуричеви, кметът на Телиш Нели Дакова, жители и гости на селото. Това информират от Община Червен бряг.

След отслужената заупокойна молитва на 26 октомври беше припомнена историята на битката. „Нашето село се е родило от пепелищата на Руско-турската освободителна война, тук на това място, след жестоки битки и много жертви, се сломява волята на турската армия за победа”, с тези думи започна словото на секретаря на местното читалище, спомняйки славните страници от героичното минало.

Откъси от стихове, посветени на боевете при Телиш, прозвучаха пред Черния паметник, а с патриотични песни към церемонията се включи и Певческата група към Дамски клуб „Лада”.

В битката за овладяване на турските укрепления при Телиш загиват със смъртта на храбрите 674 подофицери и войници от Лейбгвардейския егерски полк, румънци и финландци. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на героите, а пред Черния паметник бяха положени венци и цветя.

По-рано същият ден беше отслужена панихида в местния православен храм „Свети Димитрий”. Църквата е построена през 1899 година и на Димитровден, отбелязва храмовия си празник. Преди 15 години семейство Гуричеви поставят началото на това честване. С дарение от тяхна страна, за прослава на Светията и в памет на падналите за свободата на селото, се прави традиционен курбан. Всяка изминала година списъкът на дарителите става все по-голям. Така беше и сега – пред църквата, в присъствието на много жители и гости на селото, за сетен път се раздаде курбанът.

Преди това обаче, кметът на Телиш, Нали Дакова, заръча да се занесе от вкусната курбан чорба в домовете на всички инвалиди, възрастни и трудноподвижни нейни съграждани, като така направи съпричастни към празника дори и тези, които не успяха да дойдат на площада.