Модернизират НЧ "Н. Й. Вапцаров" в Червен бряг по проект

Читалището ще се превърне в съвременно и притегателно културно средище

Община Червен бряг е подала проектно предложение по процедура: BG16RFOP001-2.00 – Енергийна ефективност в периферните райони, Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020, проект „Реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност за сградата на НЧ „Н. Й. Вапцаров” на стойност 4 146 983,51. Основна цел на проекта е да се подобри и модернизира културната инфраструктура на територията на Община Червен бряг, като съдейства за повишаване качеството на живот в населените места от общината. Проектът ще осигури комфортна обстановка, в която ще се практикуват всякакви културни дейности.

Изпълнението на строително-монтажните дейности за реконструкция на сградата ще включва: Премахване на старата хидроизолация на покрива и монтиране на нова топло и хидроизолация, ремонт на водосточните тръби, барбакани, воронки, както и циментова замазка на покрива. Направа на топлоизолация и мазилка по фасадата на сградата, нов цокъл и подмяна на всички външни врати и прозорци с 5-камерна PVC дограма. Изграждане на рампи, с цел осигуряване достъпна среда за хора с увреждания и трудно подвижни хора. Демонтаж на част от паветата и настилките при оформянето на новите рампи във вътрешния двор и служебния вход. Вътрешните ремонти ще се състоят от конструктивни ремонти и частични преустройства, както и ремонт на санитарните помещения, като демонтаж на мивки, душове и тоалетни и монтаж на нови, подмяна на облицовките с фаянс и противохлъзгащ гранитогрес. Оформяне на нови стъпала, демонтаж на старите седалки и монтаж на нови. При оформянето на кътове за инвалиди, ще бъдат монтирани нови ръкохватки, съгласно изискванията за достъпна среда.

Проектът цели намаляване на необходимите разходи за енергия, защото значителна част от разходите на читалището са за отопление на отделните сгради. След изпълнение на енергоспестяващите мерки сградата ще влезе в клас „В“ на енергопотребление.

С реконструкцията, модернизацията и въвеждането на мерки за енергийна ефективност в сградата на НЧ „Н. Й. Вапцаров, то ще се превърне в съвременно и притегателно културно средище, където се откриват многобройни възможности за всички жители и гости на град Червен бряг.

Финансирането на проекта е от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, европейско и национално съфинансиране, информират от местната администрация.