Арест, побой и взаимни обвинения в битката за Плевен

"Не е луд тоя дето яде баницата, а тоя дето му я дава", заяви кметът на Буковлък

Арестуван за търговия с гласове, ударен застъпник и множество взаимни обвинения. Битката за кметския пост в Плевен премина под високо напрежение между коалиционни партньори, стана ясно от репортаж на Нова телевизия.

В село Буковлък живеят близо 5000 души. От тях 3500 са роми. Или както сами се наричат – цигани. Активни избиратели. В ранния неделн следобед депутатът от Реформаторския блок Найден Зеленогорски отишъл в Буковлък. Застъпник му разказал, че там се правят изборни нарушения. И градусът на напрежението рязко скочил.

"Един от застъпниците там е ударил нашия застъпник. Хората там са казали, че нашият човек жив оттам няма да излезе”, заяви пред Нова Найден Зеленогорски, председател на изборния щаб на Реформаторския блок, срещу когото в изборния ден също имаше няколко жалби и дори бе привикван в Икономическа полиция. От стотиците хора в Буковлък обаче, оказа се, никой не е забелязал инцидента. Включително и потърпевшият. Макар да даде показания пред полицията, шефката на секцията не пожела да разкаже какво е видяла.

Реформаторите поискаха спиране на гласуването. ГЕРБ ги обвиниха, че са провокирали напрежението. Така Буковлък окончателно се превърна в емблема на изборите в Плевен. Избори, които по всеобща оценка приличат повече на война.

"Истината е, че не е луд тоя дето яде баницата, а тоя дето му я дава. Те самите управляващи, които искат да са на власт, те идват и почват да предлагат тия пари”, заяви Росен Русанов, кмет на Буковлък.

Припомняме, че в деня за размисъл към нажежения изборен пейзаж в Плевенско се добави и арест. Полицията задържа в Червен бряг търговец на гласове с 3600 лева и списъци с имена и ЕГН-та.