Цецка Цачева награди учениците, отличени в конкурса "Моите народни будители"

Първо място беше присъдено на десетокласничкатa от СОУ „Иван Вазов” Дeница Вакова

Председателят на парламента Цецка Цачева награди в пленарната зала на Народното събрание отличените в конкурса за есе на тема „Моите народни будители”. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Конкурсът беше обявен на 15 септември 2015 г. по повод началото на учебната година. В него участваха повече от 150 ученици от клубовете „Млад възрожденец” от Плевен, чиито работи бяха оценени от акад. Антон Дончев. Първо място беше присъдено на десетокласничката от СОУ „Иван Вазов” Дeница Вакова, втора е Фатме Арсениева от ПГСС „Н.Вапцаров” град Левски, а трети – 9-годишният Павел Йотов от НУ „Отец Паисий”, Плевен.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че награждаването е ден след големия празник – Деня на народните будители. "Щастлива съм, че от Плевен тръгна инициативата за клубовете „Млад възрожденец”, допълни Цецка Цачева и отбеляза усилията на председателя на Общобългарския комитет "Васил Левски" Васил Василев тези клубове да се множат и да привличат все повече деца. Тя подчерта, че пленарната зала на парламента е била работно място за много големи имена, които са част от нашата история и с които се гордеем – Петко Р. Славейков, Захари Стоянов, Стефан Стамболов, Иван Вазов, Константин Величков, Тодор Влайков, тази сграда помни и парламентарният стенограф Димчо Дебелянов, и разгневият Щастливец Алеко Константинов.

"Като председател на българския парламент ви уверявам, че 43-ото Народно събрание е ангажирано с проблемите на българското образование", заяви Цецка Цачева и допълни, че вече е факт Законът за училищното и предучилищното образование.

Акад. Антон Дончев благодари на всички участници в конкурса и отбеляза, че за него тяхното представяне е извор на оптимизъм и радост. "В Хартата на основните права на Европейския съюз първият раздел е достойнството", припомни той. "Вие това правите – защитавате достойнството на България, вие сте доказателство, че нашият народ живее, че неговият глас се чува и ще се чува в хора на народите", обърна се той към учениците. "Вие не сте надежда, вие сте осъществена България и имате отговорност да запазите наследството на дедите и да го предадете натам. Затворих последното есе с чувство на сигурност, че България върви към добро", отбеляза той и подчерта, че всички участници заслужават да бъдат отличени.

На награждаването присъстваха и председателят на Общобългарския комитет "Васил Левски" Васил Василев, както и членове на клубовете „Млад възрожденец” и техни ръководители.