Росен Русанов за управлението си в Буковлък: Кучето скача според тоягата

Кметът разкри интересни подробности около ежедневието си в плевенското село

Росен Русанов гостува на Слави Трифонов, след като за пореден път спечели безапелационно изборите в Буковлък. Бившият полицай разказа интересни подробности около работата си в селото и разкри тайната на успешното си управление. Оказа се, че двамата с шоумена са стари познати още от ученическите си години в Плевен. Играели заедно мач в двора на Музикалното училище.

"Кучето скача според тоягата. Престъпността е овладяна с цел респект от моя страна. Има постоянен и повсеместен контрол от моя страна на обществения ред. Веднага, в най-бързия момент се реагира при всяка една ситуация, за да могат да се решат нещата", заяви Русанов, допълвайки, че "полицията" му е болна тема и видимо не е доволен от случващото се с тази институция.

"Бях младши районен инспектор и през 97-а отидох там - за една нощ имаше 8 престъпления. В съседното село Върбица - 6, в Опанец - 4. С постоянна профилактика и контрол нещата си дойдоха на мястото. Имах безкомпромисно поведение. Началниците обаче започнаха да ми се карат, защото трябвало да се спазват графици от 8 до 17 часа и т.н. Но с престъпниците не се работи по този начин - те нямат работно време. Писна ми в един момент, защото хората ме търсеха след 17 часа, а аз не можех да им помогна. Реших да се кандидатирам и така вече четвърти мандат", разказа шерифът на Буковлък.

Русанов призна, че най-големи проблеми среща със силната музика и купоните на открито, които се правят в селото.

При последния проблем в селото хлапета разбили детската градина - откраднали лаптоп, кафемашина, прахове за пране. "За час и половина, два, проблемът бе решен", заяви Русанов. "Как ги хвана?", полюбопитства Слави. "Ако ти кажа, трябва да те убия", отговори му с усмивка Русанов.

Той допълни, че в кметството работят 10 човека - деловодителки, счетоводител, озеленители, шофьори, общински инспектори. Основният проблем сред ромите според него пък е липсата на образование, защото професионалната подготовка няма откъде да дойде.

"И сега си има такива мъже, които използват уменията си и работят като кофражисти, строители... Но от младите нищо не става - или са айдуци, или контрабандисти, или сутеньори... Нямат перспектива и нищо няма да стане от тях. Трябва постоянно чатала да е на врата, за да няма проблеми. В Буковлък има около 1000 дебнещи айдука, които само се ослушват какво става", категоричен бе Русанов, допълвайки че в Буковлък има и много свестни хора - както сред циганите, така и сред българите.