Проблемите при отглеждането на деца с епилепсия обсъждаха в Плевен

Животът

05-11-2015, 07:39

Снимка:

АРДЕ

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Коледна радост за децата с епилепсия в Плевен (Снимки)

Дискусията бе относно ползата от проекта "Инициатива за приобщаваща семейна среда"

В Плевен се проведе дискусия относно ползата от проекта „Инициатива за приобщаваща семейна среда“, който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Много важни предложения са направени от младежите и техните родители, информират от АРДЕ /Асоциация на родители на деца с епилепсия/. Участието на младите хора с епилепсия равноправно в разговора и зачитане на тяхното мнение от най-близките им хора е вече стъпка напред.

Една много важна констатация, която беше направена, е, че в повечето случаи родителите имат необходимост да бъдат научени как да живеят с болестта и последствията от нея. За младежите е трудно да поставят граници и да носят отговорност. Работата по тези проблеми дава своите резултати. Всички бяха единодушни, че е необходимо работата с родителите да започва в самото начало на поставянето на диагнозата. Според участниците в проекта много от проблемите в този случай ще отпаднат и семейството няма да се чувства само в битката за детето си. Всички се обединиха и около мнението, че в България има достатъчно добри специалисти и терапевти, чийто потенциал не се използва достатъчно в тази посока.

Ръководител на проекта e Веска Събева, председател на УС на АРДЕ, а водещи експерти при разработването на методологията за работа са д-р Галина Маркова-Дерелиева и Анет Маринова.