Депутатите предвиждат да ограничат целогодишното варене на домашната ракия

Варенето на ракия да е само шест месеца в годината, предвиждат промени

Нови правила за домашната ракия. Промени в Закона за акцизите и данъчните складове предвиждат така наречените казанджии да работят само шест месеца в година. Според вносителите така ще се намалят загубите от приходи от акцизи от незаконна дестилация на алкохол, съобщи Нова телевизия.

Месец преди коледните и новогодишните празници огнената напитка разбуни духовете сред любителите на домашната ракия. За собствениците на казани с обем на съдовете над 500 л ще се появи и друго задължение. Те вече няма просто да се регистрират в Агенция "Митници", а ще трябва да се лицензират като данъчни складове.

Варенето на ракия в България обикновено предизвиква истинска еуфория. Джибри и добре поддържан огън дават нужния резултат. Депутатите обаче предвиждат да ограничат целогодишното варене на домашната ракия. Готвените от тях промени предвиждат казаните да работят само 6 месеца в годината - от 1 юли до 31 декември.

Освен собствениците на казани, недоволстват и клиентите. Ако промените влязат в сила, това може да оскъпи услугата. И най-важното - да се развали джибрите.

Според вносителите обаче гoтвените промени са важни и ще се намалят загубите от безакцизен алкохол. За радост на клиентите промените не предвиждат по-нисък градус на произвежданата домашна ракия.