Румен Петков към полицаите: Останете в системата

Ще излязат най-подготвените и най-добрите, смята бившият министър

"Обръщам се към служителите - недейте вие сте хора на честта и на дълга, останете в системата. Ще излязат тези с 15-20 години стаж, ще излязат най-подготвените и най-добрите хора. Това е най-страшното. Тогава деморализацията ще стане необратима”, заяви Румен Петков в предаването "Събуди се" по Нова телевизия. "Министрите се сменят. Аз съм най-доброто доказателство за това", допълни той обръщението си към полицаите, които от дни протестират заради орязването на социалните им придобивки.

Бившият министър на вътрешните работи изтъкна, че начинът, по който бяха оповестени промените, е неподходящ. По думите му през последните години системата на МВР е била демотивирана.

"Категорично не приемам да насаждаме омраза срещу една или друга гилдия. Днес ще накараме хората да мразят полицаите, години наред ги караме да мразят съдиите и прокурорите, с човешко здраве ги караме да мразят лекарите и ставаме общество на омразата”, заяви той.

"Да кажеш, че МВР, Агенцията за национална сигурност и Министерството на отбраната са гробище – това е цинизъм, който не бива да бъде оставян по този начин от обществото", заяви Петков по повод изказването на министъра на финансите Владислав Горанов, че "като местиш гробище не може да очакваш помощ отвътре". Румен Петков посочи, че разбира служителите на МВР, но не e убеден, че напускането и протестът не е начинът. "Мисля, че те бяха поставени без избор. С тях никой не говори, на тях от медиите им се обяснява”, допълни той.