Откриха телата на затрупаните край Крушунските водопади

Военна техника от Плевен помoгна в разчистването на скалните късове

Открити са телата на двамата туристи, които бяха затрупани от срутила се скална маса в района на Крушунските водопади, съобщи БНР. Това се случи след около 48 часа издирвателни действия от страна на служители на пожарната и планински спасители. Припомняме, че инцидентът стана в петък по обяд, когато се срути огромна скална маса и затрупа 56-годишния англичанин Йън Джонсън и 45-годишната плевенчанка Катя Павлова, която е и с британско гражданство. От скалната маса се спаси 42-годишна жена от Плевен, която беше настанена с наранявания в болница. Оказа се, че затрупаните не са съпруг и съпруга, както се смяташе. Мъжът на българката - Антъни Матю, бе на мястото на инцидента от снощи и уточни, че Йън е семеен приятел.

По неофициална информация екипите са продължили да работят през цялата нощ. Пристигнала е и военна техника от Плевен, която да помогне с разчистването на огромните скални късове, които са останали на място.

"Свлачишни процеси в района никога не са наблюдавани. Размерът на свличането на Крушунските водопади е повече от 200 кубически метра земна и скална маса. Върху скалния манастир, който е в близост, няма поражения. Съоръженията, които представляват част от екопътеката на Крушунските водопади, са собственост на общината и тя ги стопанисва. Правили сме това съвестно и коректно и по съоръженията и пътеката никога не е имало инцидент. В бъдеще ще направим пълно обследване и ще запазим Крушунските водопади като национален лесопарк и като атракция за туристи със съответните мерки, осигуряващи лимитиран достъп на туристи до места, които експертите биха сметнали за опасни.", заяви кметът на Летница Красимир Джонев пред БНР.