Цецка Цачева откри в Астана офис на Българско-казахстанската търговска камара

България гледа на Казахстан като на традиционен партньор и желае всестранно сътрудничество между двете страни

С откриването на офис в Астана на Българо-Казахстанската търговска камара започна официалното посещение на председателя на Народното събрание Цецка Цачева в Република Казахстан. Визитата на българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание, е по покана на председателя на Мажилиса (Долната камара) на парламента на Казахстан Кабибулла Кабенович Джакупов.

България гледа на Казахстан като на традиционен партньор и желае всестранно и дългосрочно сътрудничество между двете страни, заяви Цецка Цачева. Тя подчерта, че откриването на офиса на Българо-Казахстанската търговска камара (БКТК) е знаково събитие, защото от дейността на камарата се очакват конкретни резултати. Председателят на Народното събрание отбеляза, че на големия казахстански пазар има място за много български стоки и трябва да бъдат положени усилия потенциалът за развитие на икономическите и търговските отношения да бъде оползотворен. БКТК е една бързо развиваща се неправителствена организация, която има подкрепата на всички български държавни институции, добави Цецка Цачева.

Официалното откриване на БКТК в София и Астана се състоя съответно на 6 април и 22 май 2015 г. В Астана председателят на БКТК Андрияна Петкова и заместник-ръководителят на Външнотърговската палата на Националната палата на предприемачите на Казахстан Аян Еренов подписаха Меморандум за сътрудничество между двете камари.

В състава на делегацията са народните представители Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването и председател на Групата за приятелство с Казахстан; Васил Антонов, заместник-председател на Комисията по вероизповеданията и правата на човека и член на Групата за приятелство с Казахстан; Четин Казак, заместник-председател на Комисията по правните въпроси и член на Групата за приятелство България – Казахстан; Борислав Миланов, заместник-председател на Комисията по културата и медиите и член на групата за приятелство България – Казахстан; Борис Ячев, заместник-председател на Комисията по околната среда и водите и член на Групата за приятелство.