ВиК - Плевен напомня: Време е за зазимяване на водомерите

Въпреки предупрежденията, всяка година доста водомери замръзват

„Водоснабдяване и канализация“- Плевен напомня, че вече е време да се зазимят водомерните възли и водопроводните инсталации. Практиката показва, че най-голяма опасност от замръзване на водомерите има в къщи и вили, които не се посещават цяла зима, както и водомери, разположени в мази и помещения на блокове, които не се отопляват и чиито входни врати не се затварят. Трябва да се уплътнят и изолират прозорците, а вратите да се затварят плътно. Нужно е да бъдат защитени от студа и водомерните шахти, да се спре водата към външните чешми, да се приберат маркучите и да се източат тръбите. Водата в необитаемите имоти е нужно да бъде спряна, а водопроводната инсталация да се изолира с материали, които не пропускат влага и не замръзват.

И още - не оставяйте външните чешми да капят или леко да текат през зимата! Ако спазите тези препоръки, ще си спестите доста време, нерви и пари, свързани с проблеми и аварии по водопроводната и канализационната мрежа.

Въпреки предупрежденията, всяка година доста водомери замръзват. Най-често сигналите са от абонати, които живеят в къщи и чиито водомер е поставен във външна шахта, или от живеещи в блокове в жилищните комплекси: “Дружба”, “Мара Денчева” и “Кайлъка”, където няма парно и общият водомер замръзва при неуплътнени врати и прозорци на помещението, в което се намира измервателният уред.

С тази информация “ВиК” - Плевен се обръща към своите потребители да проверят дали личният или общият водомер са добре изолирани и защитени от студа, за да си спестят неприятности и разходи при евентуално възникнала авария и нейното отстраняване.