Българска национална носия подари Цецка Цачева на Двореца на мира и съгласието в Астана

Носията ще бъде показана редом с традиционни облекла на още много народи

Българска женска носия от Тракия подари председателят на Народното събрание Цецка Цачева на Двореца на мира и съгласието в Астана. На церемонията присъства и заместник-председателят на Асамблеята на народа на Казахстан Олег Григориевич Димов, който има изключителни заслуги за съхраняването на културната и езиковата идентичност на над 4500 етнически българи, живеещи на територията на Република Казахстан.

В сърцето на столицата Астана, в сградата, олицетворяваща най-висшите човешки ценности – мира и съгласието между народите, присъстваме на една тържествена церемония – даряване от народа на България на народа на Казахстан на една прекрасна българска национална носия, която ще се превърне в неразделна част от постоянната експозиция от национални носии на други народи в Двореца на мира и съгласието, отбеляза председателят на парламента. Цецка Цачева подчерта, че церемонията се провежда в една важна за страната година, белязана от редица юбилеи, сред които – 20 години от създаването на Асамблеята на народа на Казахстан, 20 години от приемането на новата Конституция на демократичен Казахстан, както и 550 години от създаването на казахското ханство и пожела на народа на Казахстан мирно бъдеще и добруване.

Председателят на парламента отбеляза, че отношенията между нашите две страни са белязани от чувства на взаимна симпатия и уважение и имат дълбоки исторически корени, а в последните години се развиват все по-активно в различните области от взаимен интерес. Цецка Цачева посочи, че има и още един, особено важен факт, обединяващ двата народа: България се гордее, че във Висшето ръководство на Асамблеята на народа на Казахстан има представител с български етнически корени – Олег Григориевич Димов. Тя припомни, че с Указ на президента на Република България от май тази година Олег Димов е удостоен с една от най-високите държавни награди на България – орден „Св. св. Кирил и Методий” – I степен, и му връчи подарък от президента Росен Плевнелиев - албум „Български народни носии“, придружен с лично писмо от българския държавен глава.

Българската народна носия ще бъде показана редом с грузински, азербайджански, корейски, немски, татарски, руски носии, както и традиционни облекла на още много народи.