Ден на народите ще се състои в МУ-Плевен за трета поредна година

За първи път в организацията и програмата на събитието се включват над 200 чуждестранни студенти

Утре спортната зала "Проф. д-р Недко Кючуков“ при Медицински университет - Плевен ще се превърне в сцена, на която българските и чуждестранните студенти ще представят своите различни култури – традиционна кухня, бит, история, народни песни и танци. Това разнообразие от изпълнения на студенти от 16 държави ще се разгърне по време на третото издание на превърналия се в традиция за МУ-Плевен – Ден на народите (International Day).

Събитието се организира по инициатива на чуждестранните студенти на висшето училище, чиято цел е да запознаят академичната общност и плевенската общественост с различните култури на родните си държави. Българските и чуждестранните студенти вярват, че познавайки националните си различия и особености, всички те ще станат по-сплотени и единни, по-лесно ще живеят и учат заедно.

За първи път в организацията и програмата на събитието се включват над 200 чуждестранни студенти от толкова различни националности, водени от амбицията да представят своите култури от над 16 държави – Великобритания, Гърция, Испания, Непал, Индия, Пакистан, Обединени арабски емирства, Нигерия, Казакстан, Бангладеш, Турция, Германия, Италия, Шри Ланка, Япония и България.

Също за първи път в кратката история на инициативата студентите на МУ-Плевен са отправили покани за участие към своите чуждестранни колеги от медицинските университети в София, Варна и Пловдив, с идеята за в бъдеще да ги включат в програмата на събитието.

За пореден път ще се проведе състезание и компетентно жури от преподаватели и членове на ръководството на висшето училище ще излъчи държава-победител и ще връчи награди на студентите, представили по най-достоен и атрактивен начин своята националност.

И тази година с подкрепата на Академичното ръководство в лицето на проф. д-р Славчо Томов, ректор на МУ-Плевен, и проф. Ангелина Стоянова, зам.-декан за чуждестранните студенти във факултет „Медицина“, Денят на народите е посветен на благородна кауза. Събраните средства от такса вход и дарения ще бъдат предоставени на домове за деца, лишени от родителски грижи.