Осъдиха нагла измамница! Лъжела, че е болна от рак и просила пари за лечение

Десетки са завлечените от подсъдимата в Търновско и Плевенско

Две години лишаване от свобода с четиригодишен изпитателен срок постанови Левченски районен съд спрямо подсъдимата П.И.Г. - Д. Тя е призната за виновна в това, че за времето от 7 декември 2012г. до 7 ноември 2013г. включително, в гр.Елена, обл.Велико Търново и в гр.Левски, обл.Плевен, в условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудила и поддържала заблуждение у различни лица, като с това им причинила на тях и на други лица имотна вреда.

В документите по делото са изредени десетки случаи, като някои от тях са изключително фрапантни. В повечето от тях подсъдимата въвеждала в заблуждение хора, че е болна от рак, оперирана в Германия (или друга държава) и има предстоящо пътуване до там, изоставена е от съпруга си и живее с дъщеря си, поради което и се нуждаела от средства. Става ясно, че десетки са завлечените, а сумите, които получавала от тях варират от 10 до 1000 лева.

Описан е и случай, в който твърдяла, че съпругът й трябва да бъде транспортиран до „сърдечна клиника” в гр.София и се нуждае от пари за нова сърдечна операция. П.Я.П. и помогнала с 800 лева. Това се случва на 24 януари 2013-та, а дни по-късно П.И.Г. - Д. трябвало да "погребе" мъжа си, за което получила още 1000 лева. Въпросното лице е въведено 6 пъти в заблуждение само в рамките на 10-ина дни около този сюжет с "погребението" и е дало пари на "нуждаещата се" в размер на 2400 лева. 

От документите по делото става ясно, че измамницата е с висше образование, безработна, пенсионер по болест, омъжена и осъждана. Общата имотна вреда, която е нанесла на жертвите си е в размер на 8827.50 лв.

Освен условното наказание, П.И.Г. - Д. ще трябва да заплати направените деловодни разноски на досъдебното производство в размер на 1800лв. Присъдата подлежи на жалба и протест пред ПОС в 15–дневен срок.