Издирват полицай за убийството на плевенски футболист

След като чу присъдата, Александър Вълков се покри

Полицай, бивш служител на секретно звено в МВР, се покри от правосъдието, след като получи 7 г. затвор за убийство на 19-годишен плевенски футболист, станало през 1998 г.

44-годишният Александър Александров Вълков е обявен от МВР за общодържавно издирване на 18 септември т.г. Два дни по-рано, на 16 септември, Върховният касационен съд (ВКС) слага точка на дело, продължило 17 години, пише "24 часа". В съдебната зала магистратите четат присъда пред смаяния Вълков. Те го пращат в затвора за смъртта на младата футболна надежда Айредин Мустафов от град Славяново, Плевенско.

В деня след присъдата служители на съдебната охрана го търсят на всички известни им негови адреси, но от Вълков няма и следа. За изчезването му е уведомена Софийската градска прокуратура, която сигнализира МВР. Така само за часове бившето спецченге попада в групата на издирваните бегълци от правосъдието.

Александър Вълков се сдобива с обвинение за смъртта на 19-годишния младеж още преди 17 г. Делото обаче е типичен пример за бавно правосъдие. Прекратявано е 12-13 пъти от военната прокуратура. Делото, както и самата случка са обвити в мъгла. Дни след смъртта на Айредин през декември 1998 г. се появява съвсем оскъдна информация, според която момчето влязло в гонка с цивилни полицаи. Шофирало без книжка и открили огън по него... В стрелбата участвали спецполицаи от няколко поделения на МВР - Дирекция на националната полиция, НСБОП, сектор “Издирване” към СДВР и БОИ (Бюро за оперативно издирване). Твърди се, че засичат Мустафов, връщайки се от акция по издирването на известния тогава автокрадец и вече покойник Ганчо Въчков-Ганеца. И досега обстоятелствата около смъртта на Айредин обаче остават неясни.

19-годишният младеж завършил спортното училище в Плевен и играел първо в юношеския отбор на Спартак. После бил включен в мъжкия отбор, три пъти бил викан и в юношеския национален отбор.