Логистици и метеонаблюдатели завършиха обучението си в Долна Митрополия

Командирът на УАГ "Георги Бенковски" полковник Юлиян Радойски връчи удостоверенията

В Учебна авиационна група (УАГ) “Георги Бенковски” – Долна Митрополия бяха връчени удостоверенията на успешно завършилите курсове за военноотчетна специалност и квалификация "Сержант-логистик” и военноотчетна специалност "Метеоролог” и квалификация "Метеонаблюдател”.

Теоретичната и практическа подготовка на специализантите-логистици е преминала за седем учебни седмици. Целта е била те да придобият знания и умения по лидерска, военномедицинска подготовка, логистика. Сержантите са подготвени по нормативните изисквания за съхранение, експлоатация и ремонт на автотракторна, самолетообслужваща и инженерна техника, осигуряване с имущество и продоволствена техника, поддръжка и ремонт на въоръжение и бойни припаси. Специализантите са се представили отлично на изпитите, средният успех на курса е "отличен" 5,54.

С много добри резултати са специализантите от курса за придобиване на военноотчетна специалност "Метеоролог" и квалификация "Метеонаблюдател". Тяхното обучение е било шест учебни седмици. Първо са обучавани в Метеорологичния център на ВВС във военното формирование 44510 в София. След това са преминали индивидуална практика във военни формирования. Под прякото ръководство на специалисти-метеоролози обучаемите са усвоили техническа и компютърна грамотност, как се правят синоптични наблюдения, синоптични карти. Третият етап на подготовката им е бил в Учебната авиационна група "Георги Бенковски" за изучаване на метеорологичното осигуряване на полетите, повишаване на техническата и компютърна грамотност, практическо изготвяне на синоптични наблюдения и сведения.

Удостоверенията на военните специалисти са връчени от командира на Учебната авиационна група полковник Юлиян Радойски