Бивш шеф на плевенската полиция спипа 34 бежанци по време на лов

Ген. Илия Илиев сам арестува бригада афганистанци на българо-турската граница

Генерал Илия Илиев, бивш главен секретар на МВР и ексшеф на плевенската полиция, е заловил 34 афганистанци по време на лов край град Средец.

"Бяхме в близост до селата Голямо Буково и Тракийци, когато на 15 метра от мен видях да минават бежанците", разказа пред "Труд" генералът, който ловува с дружинка от Средец. Концесията на ловното поле е на общинският съветник от Бургас Георги Манев, негов близък приятел, който също бил на лова.

"Веднага ги респектирах. Те се подчиниха. На английски език ги запитах какви са по народност, отговориха ми, че са афганистанци. Обадихме се на граничарите и след 15 минути те пристигнаха и ги поеха", обясни генерал Илиев.

34-те афганци били мъже на възраст между 20 и 30 години.

Ген. Илия Илиев е роден в Тръстеник, област Плевен, на 7 август 1961 година. През 1984 година започва работа в структурите на МВР в Плевен от най-ниското сержантско ниво и е назначен за младши полицейски инспектор. Работил е като началник група “Криминална полиция”. През 1992 година е назначен за старши полицейски командир на групата за охрана на масови мероприятия в Плевен. През 1997 година става началник на Първо РПУ в града. През следващата вече е началник на регионална гранична секция - Бургас към Национална служба “Гранична полиция”. През 2001 година полковник Илиев е назначен за директор на РДВР Плевен. През 2003 година с указ на президента на Република България бе назначен за директор на Национална служба “Полиция” и му е присъдено звание генерал-майор. През 2005 г. е назначен на поста главен секретар на МВР, а през ноември 2007 г. подава рапорт  за освобождаването му от тази длъжност.