Георг Спартански: Община Плевен е застрашена от тежък финансов удар

Положената жълта боя, с която градът печално се прочу, ще бъде изчистена

"Изборите свършиха, време е за работа", заяви на пресконференция днес кметът Георг Спартански. Той сподели първите си впечатления и констатации за състоянието на Община Плевен.

До края на годината трябва да приключат важни проекти с европейско финансиране - „Интегриран градски транспорт на Плевен” и вторият етап на „Обновяване и модернизация на физическата среда чрез реконструкция на централната пешеходна зона на Плевен”, касаещ основната рехабилитация на Пеещия фонтан, трите водни огледала и ул. „София”, информират от сайта на местната администрация.

"Изпълнението на четири от десетте компонента на първия проект, а именно - строителството на новото тролейбусно депо, ремонтът на съществуващите и изграждането на нови спирки на градския транспорт, новата контактна мрежа и велоалеите, е забавено. Под въпрос е и спазването на крайните срокове и на втория проект. Не получих логично обяснение за причините. Удължаване е невъзможно, защото такова е извършвано нееднократно. Това означава, че Община Плевен може да понесе санкции в размер на 25 % от цялата стойност на проектите, възлизаща на 6.5 млн. лева, което означава тежък финансов удар", категоричен беше Георг Спартански.

"По този повод проведох среща със заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОП „Регионално развитие” Деница Николова. Най-доброто решение, което заедно обсъдихме, е спешно да бъде препроектирана част от трасето на велоалеите, така че то да не преминава през централната пешеходна зона. Положената жълта боя, с която Плевен печално се прочу, ще бъде изчистена от плочките в пешеходната зона", ангажира се кметът. "Срещнах се и с всички фирми изпълнители и имам уверението им, че ще ускорят дейностите и сроковете ще бъдат спазени. Надявам се на тяхното съдействие, за да избегнем непосилните санкции", обясни кметът.

"Прави впечатление, че по повечето от проектите с европейско финансиране са плащани немалки суми на външни експерти, при положение че Община Плевен разполага с достатъчен капацитет опитни служители. Тази практика ще бъде прекратена", категоричен беше Георг Спартански. Като друг пример за изтичане на финансов ресурс от Община Плевен той посочи заплатите на екипа на проекта „Воден цикъл”. За 3 години две дами, които дори не са на щат в местната администрация, са получили възнаграждения по проекта в размер на около 180 х хиляди лева.

"Тотално е провален проектът за изграждане на кула за ранно оповестяване на пожари в Буковлък. Община Плевен подлежи на санкции за неизпълнение, в същото време финансови претенции предявява и фирмата изпълнител. Проектът се отчита като готов, което не отговаря на истината", посочи още кметът.

"Отделно неразплатените разходи към този момент, половината от които за дейността сметопочистване, са в размер на близо 2 134 000 лева. Заложените 6.6 млн. лева в бюджета на Община Плевен за това направление при събрани 3.5 млн. лева от такса „Битови отпадъци” са похарчени. А трябва да се има предвид, че годишно ще са нужни още 1 млн. лева за обслужване на Регионалното депо за отпадъци. В тази ситуация се налага да внеса предложение в местния парламент за преразглеждане на такса смет и данък недвижими имоти", каза още кметът.