Тотален Биг брадър: МВР предлага безпрецедентно следене в интернет

В плана на вътрешното министерство се предвижда и изграждане на национална система за видеонаблюдение

Тотален Биг брадър. Това обещава готвената стратегия на МВР за противодействие на тероризма у нас. Службите ще душат в интернет, в ход е изграждане на национална система за видеонаблюдение. Това съобщи Нова телевизия в свой репортаж.

По данни на Световния индекс на тероризма, от днес нигерийските ислямисти от "Боко Харам" вече са първенци по пролята кръв в света, като само за миналата година са отговорни за смъртта на 6644 души. "Ислямска държава" не остава много назад.

Именно радикалният ислям е посочен от МВР като заплаха за националната сигурност номер едно у нас. От това произтичат и другите опасности - преминаващите през наша територия обучени бойци и бежанската вълна, която може да бъде прикритие за радикално настроени хора.
А ето и в детайли какво предвижда българският план за действие.

Тръгваме от бежанския поток, който често е проводник и прикритие за радикални ислямисти. И страхове за голяма част от българите, особено там, където мигрантите са повече.

Първото нещо, което търсят повечето чужденци, когато стъпят на родна земя е място, където могат да заредят телефоните си и WiFi мрежа, където да осъществят контакт с близки и приятели. Потенциалният терорист действа по същия начин. Използва мрежата, където силата на радикалното послание е безгранична.

„Чрез интернет хората се привличат към радикални идеологии. Привличат се в „Ислямска държава”, коментира Йордан Божилов, експерт по сигурността и анализатор в БАН.

В стратегията си МВР обещават да влязат сериозно в мрежата. Това означава незабавна реакция към опасна пропаганда.

„Когато става въпрос за сваляне на едно опасно съдържание или незаконно съдържание, тогава има конкретни процедури”, добавя Албена Спасова от Международната академия за обучение по киберразследвания.

Процедури, които вероятно ще бъдат облекчени, а това трябва да стане с участието на държавата, мобилните оператори, интернет доставчиците. Необходими са и законодателни промени, които да намерят баланса между борбата с тероризма и безграничното проникване в личното пространство.

„В никакъв случай не смятам, че някой стои и души в мрежата, защото нямаме ресурса да правим това нещо”, казва още добавя Албена Спасова от Международната академия за обучение по киберразследвания.

Напрежението в Европа трябва да направи всеки един от нас по-бдителен в мрежата. Защото кръвта по френските улици не е единственото оръжие на модерния терорист. Тъй както хакерите сриват системите за сигурност на цели държави, последователите на радикалния ислям могат в даден момент да използват същия подход. И ние да станем неволни участници в това.

„Ако ние се заразим с един зловреден код, можем да се превърнем в част от една ботнет мрежа, която да се използва за хакерска атака”, коментира още Албена Спасова.

В плана на вътрешното министерство се предвижда и изграждане на национална система за видеонаблюдение.