Новият кмет на Плевен е заварил множество нарушения в общината

"Това, което виждам, надминава песимистичните ми очаквания", заяви Георг Спартански

Множество нарушения е открил новият градоначалник на Плевен Георг Спартански в първите 7 дена от кметския си мандат. Това коментира той пред "Хоризонт" в предаването “Нещо повече“.

"Не мога да съжалявам, че спечелих тази битка, защото обществените очаквания бяха промяната да се случи. Когато съм тръгнал, аз съм знаел какво ме очаква, бидейки 16 години в местната власт. Имах представа какво се случва в общината и това беше мотивът ми да се включа в изборната битка. Съжаление няма. Просто това, което виждам на първо четене през последните седем дена надминава песимистичните ми очаквания", коментира Спартански.

"Ако европейските проекти в Плевен не се случат по надлежния ред, общината ще бъде санкционирана с милиони. Неизплатените задължения на общината към доставчици са в размер на 2,5 млн. лева. Като това са само откритите и явни задължения. Имаме и други, които още не са ни фактурирани", заяви той.

"Водният цикъл на града не се случва. Има само от около 3 години подготвителни дейности. Няма одобрен бюджет на проекта. Няма и финансиране. Покана за набиране на проектни предложения също няма. Ако няма проект в една или друга степан на реализация, ще се случи това, че тези 180 хил. лева възнаграждения ще отидат за сметка на плевенския данъкоплатец. Ръководството на проекта е било в двучленен състав. Двете дами, с които са били подписани трудови договори, са получавали възнаграждения от бюджета на общината – в размер на 2500 и 2000 лева. Жената, която е била ръководител на проекта, е вършила доста неща по отношение на подготвителните фази на проекта. Другата дама е получавала 2000 лева като административен сътрудник на проекта. Имам информация, че в известен период от време е играла ролята на секретарка на кмета, седейки в предверието на кметския кабинет. В досието на дамата е пълно с молби за отпуски, понеже е дистанционна форма на обучение и де трябвало да може да си ходи на лекции. Добре е прекарвала времето си срещу 2000 лева, без да има понятие от воден цикъл", обясни Спартански.

Той допълни, че всичко ще мине през съответния ред, органи и институции, тъй като не му е все едно къде отиват парите на плевенския данъкоплатец. "Не знам колко е моята заплата, защото още не съм се интересувал. Може да се окаже, че секретарката взима повече от кмета,", пошегува се Спартански.

"Ще направя и невъзможното, за да се поправят всички пропуски, а след приключване на проектите и установяване на всички неща, за които говорим, включително вътрешен одит и т.н. ще се търси отговорност от тези, позволили това да се случи", завърши Спартански.